LIKVIDACIJA svedoka, učestvovanje u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca, silovanja, sakaćenja, organizovanje i sprovođenje terorističkih akcija, kao i trgovina drogom - samo su neka od "dela" koja se stavljaju na teret Kadriju Veseljiju, čoveku koji je u nedelju dirigovao veteranima zloglasne OVK u postavljanju barikada na putevima ka selu Banje.

Veseljiju, kojeg je predsednik Srbije svojevremeno označio kao "pravog gospodara Kosova", ruke nisu čiste ni kada je reč o slučaju "Žuta kuća". Sadašnjeg šefa parlamenta u Prištini, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) i bliskog prijatelja Hašima Tačija, svojevremeno je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti doveo u direktnu vezu sa ilegalnom trgovinom organima na KiM i u Albaniji tokom sukoba 1999.

PROČITAJTE JOŠ: Stefanović: Veselji ima problem sa sluhom ili sa prevodiocem

U procesima koji su se vodili protiv Fatmira Ljimaja (koga Priština sada pokušava da progura kao šefa pregovaračkog tima u briselskom dijalogu) i Ramuša Haradinaja likvidirano je više od 40 svedoka, a postoje informacije da je Veselji lično ubio četiri zaštićena svedoka. Jedan od njih - Agim Zogaj, u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, pronađen je mrtav u parku u Nemačkoj. Ova likvidacija se smatra jednom od najmonstruoznijih i pripisuje se aktuelnom predsedniku kosovskog parlamenta.

U njegovoj biografiji još je zabeleženo da je nekada bio na čelu obaveštajne službe ŠIK, koja je nastala i delovala u okviru OVK, čije zločine treba da istražuje Specijalni sud u Prištini. Veselji, Tači i Haradinaj žestoko se protive radu ovog suda.

"Žuta kuća" u Albaniji


Bivši lider terorističke OVK važio je i za ključnog obaveštajca ove paravojne formacije, a u bezbednosnim krugovima nazivan je njenim "glavnim blagajnikom". Srpske službe označile su Veseljija kao glavnog aktera terorističkog napada na policijsku patrolu u Glogovcu, u kojem su poginula dvojica policajaca, a za šta predsednik Skupštine u Prištini nikada nije odgovarao.

Adem Jašari

Veselji je uspeo da pređe put od polaznika terorističkih kampova do trećeg najmoćnijeg Albanca na KiM. Pre nekoliko meseci "poručio" Beogradu da se Albanci "neće zaustaviti do Niša ako Srbija pokuša da se vrati" na KiM, a uoči posete Vučića Kosovu zapretio mu je da će "proći kao Đurić".


PROČITAJTE JOŠ:
LAZANSKI O HAOSU NA KOSOVU: Srbija pokazala svetu da nudi ruku prijateljstva, a Albanci su to odbili

FITILj U LUDOVIĆUMA

DRENICA, odnosno selo Ludović blizu Srbice, područje je gde su počeli prvi sukobi policije i terorističke OVK, 25. novembra 1997. Tada je grupa pod komandom pokojnog Adema Jašarija u zasedi sačekala policijski konvoj koji se kretao prema selu Voćnjak, gde je dan ranije napadnuta grupa sudskih izvršitelja iz Mitrovice. Posle višečasovne borbe, snage MUP bile su prinuđene da se povuku. Jašari je ubijen u martu 1998, u jednom kontranapadu srpske policije.