Nosilac liste "Samoopredeljenje" za izbore članova Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je da Bošnjaci nisu srpska manjina.

Ugljanin dodao da su Bošnjaci narod i da će poštovati Srbiju koliko Ustav te države bude poštovao Bošnjake, saopštila je grupa birača "Samoopredeljenje".

Kako se navodi u saopštenju, Ugljanin je na skupu u Tutinu sinoć rekao da su građani Sandžaka u oktobru 1991. godine izrazili svoje opređeljenje za teritorijalnu i političku autonomiju Sandžaka i jasno pokazali samoopređeljenje.

"Ne prihvatamo status građana drugog reda. Hoćemo pravnu državu zasnovanu na vladavini prava i jednakosti pred zakonom. Hoćemo da budemo ono što jesmo, hoćemo da kao narod budemo upisani u Ustav. Ključno rješenje je samoopređeljenje", kazao je Ugljanin.

U tutinskom Domu kulture predstavljeni su kandidati za izbore članova BNV-a iz tog grada među kojima je i potpredsednik BNV-a Esad Džudžo.

"Sloboda i pravo se ne dobijaju, prava se uzimaju i to ustrajno. Nećemo da nam drugi ljudi određuju ko smo i šta smo. Hoćemo da smo svoji na svome u svome Sandžaku. Mi Bošnjaci smo ponosni na ono što jesmo, mi smo osuđeni na pobedu", rekao je Džudžo.

Skup liste" Samoopređeljenje" u Tutinu bio je treći po redu, a danas u 19 sati biće održan u Domu kulture "Jovan Tomić" u Novoj Varoši.

Rok za podnošenje izbornih lista je do 19. oktobra u ponoć, a izbori za nacionalne savete manjina u Srbiji biće održani 4. novembra.

Republička izborna komisija (RIK) do sada je za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine proglasila osim liste "Samoopredeljenje" i listu "Matica bošnjačka- akademik Muamer Zukorlić muftija".