Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija uputiti protest Ujedinjenim nacijama zbog prisustva članova prištinske delegacije u UN, tokom trajanja Generalne skupštine, koja, kako je rekao, to zloupotrebljava.

Dačić je objasnio da se pojedini bilateralni sastanci održavaju i na hodnicima i dodao da su samo za taj prostor članovi prištinske delegacije dobili propusnice, kao i da to "zloupotrebljavaju" kao u slučaju sa premijerom Maroka.

PROČITAJTE JOŠ: DAČIĆ POSLE SUSRETA NA IST RIVERU: Priština gubi priznavanja

"Premijer Maroka je na jednom od tih hodnika sedeo i pio kafu, oni su mu prišli za i pitali da li je slobodno, seli, uslikali se i objavili na Fejsbuku da su razgovarali o uspostavljanju diplomatskih odnosa. To je premijer Maroka odmah demanotvao", rekao je Dačić za Prva tv.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ SA GOVORNICE UN: Borićemo se i dalje za ZSO

Šef srpske diplomatije objasnio je da je prištinska delegacija u zgradi UN prisutna zahvaljujući propusnici na kojoj stoji oznaka "O", koja znači "drugi, ostali".

PROČITAJTE JOŠ: GAF MOGERINIJEVE: Na sajtu priznala državu Kosovo

"Iskoristili su to što je na KiM prisutna mirovna misija i preko njihovog departmana za mirovne operacije podneli zahtev da budu prisutni u UN", kaže Dačić.

Upitan da li njihovo "lobiranje" može da ima posledice po Srbiju, Dačić odgovara da ne može, jer "oni više nemaju taj prostor koji su imali nekad".

"Ne verujem da će to njihovo lobiranje išta da promeni", naveo je Dačić i dodao da je tokom razgovora u UN-u zaključio da sve više država želi da ostane neutralno po pitanju Kosova, dok se ne završi dijalog između Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da u UN-u na svakih 15 do 20 minuta ima sastanke, kao i da očekuje da će ih do kraja ukupno biti 96.

Kako kaže, s nekim delegacijama je dovoljno da se pozdravi jer se radi o tradicionalnim prijateljima Srbije, dok je za neke razgovore potrebno više vremena kako bi se sve objasnilo, pogotovo kada je reč o Kosovu.