Srbija je naš važan partner u Jugoistočnoj Evropi i podržava sve naše inicijative na međunarodnom planu. U Kazahstanu ima 20 kompanija sa učešćem srpskog kapitala, a zainteresovani smo da proširujemo saradnju u oblasti industrije, energetike, saobraćaja, kao i u izgradnji infrastrukture - rekao je Nazarbajev posle sastanka.

Predsednik Vučić je istakao da je poltička saradnja sa ovom azijskom zemljom, inače devetoj po površini u svetu, na visokom nivou.

- Veoma smo zahvalni na čvrstom stavu Astane vezanom za pitanje Kosova i zahvaljujem na podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu-poručio je Vučić.

On je uputio molbu svom kolegi da se otvori trgovinsko predstavništvo Kazahstana u Beogradu. Vučić je takođe, na zajedničkoj pres konferenciji, pozvao predsednika Kazahstana da poseti Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Srbije doputovao u Astanu

"Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma danas i od saradnje naših vlada", rekao je Vučić posle sastanka sa Nazarbajevim i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima.

"Verujem da je mnogo toga pred nama", rekao je Vučić. On je zahvalio Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Uz predsednika i ministre, u Astanu je došao i veliki broj naših privrednika, kako je rekao Vučić, da bi videli 'čudo' koje je ovde napravljeno, s obzirom da je Astana kao glavni grad Kazahstana počela da se razvija munjevitom brzinom od malog mesta, i za samo dve decenije došla je do milion stanovnika.

- Došli su i gradonačelnici dva naša najveća grada, Beograda i Novog Sada i imaće šta da nauče od vašeg gradonačelnika-rekao je predsednik.

Tabla sa imenom predsednika Srbije postavljena je na evroazijskog univerzitetu Gumiljov, na kom je dobio titulu počasnog profesora,a tu titulu u Kazahstanu su dobili i ruski predsednik Vladimir Putin, Sergej Lavrov, Kondoliza Rajs, Žoze M. Barozu..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio je univerzitetu Gumljov fototipsko izdanje Dušanovog zakonika.


ORDEN PRIJATELjSTVA VUČIĆU: PREDSEDNICI SRBIJE I KAZAHSTANA U ASTANI JEDAN DRUGOM URUČILI PRIZNANjA

PREDSEDNIK Kazahstana Nursultan Nazarbajev uručio je u Astani srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, a Vučić je svog kolegu odlikovao Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Ovo priznanje naše države dobili su još samo predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping.Tim svečanim činom započela je zvanična dvodnevna poseta srpskog predsednika Astani. Dva lidera su zatim nastavili razgovor u četiri oka, posle čega će se sastati i delegacije dve zemlje i potpisati više sporazuma.

Vučića je Nazarbajev dočekao u predsedničkoj palati “Akorda” uz najviše državne počasti, uz intoniranje srpske himne i postrojenu gardu.