ASTANA OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

HVALA Kazahstanu jer u potpunosti poštuje teritorijalni intergritet Srbije i što smatra da sve sporove treba rešavati u Ujedinjenim nacijama. Imamo problema sa Prištinom, pokušali smo da rešimo pitanje KiM, ali je za tango potrebno dvoje. Sa domaćinima smo ugovorili jaču ekonomsku saradnju.

Ovo su glavne poruke predsednika Aleksandra Vučića koji se u utorak, u okviru posete Kazahstanu, u Astani sastao sa prvim čovekom ove države Nursultanom Nazarbajevom i govorio pred studentima na Evroazijskom univerzitetu "Gumiljov", gde je dobio i titulu počasnog profesora.

- Dvadeseti vek bio je težak za Srbiju. I danas nije zarasla rana. Sigurni smo da će Srbija savladati teškoće. Bićemo uz vas i želimo vam uspeh - poručio je domaćin Nazarbajev.

Vučić je naveo da su razmotrili pitanja političke i ekonomske saradnje:

- Predložio sam Nazarbajevu da Kazahstan u Beogradu otvori trgovinsko predstavništvo i pozvao ga da dođe u Srbiju.

Predsednik je istakao da ga Astana, koja je 1997. imala 200.000 stanovnika, a sada ima milion, svaki put zadivljuje.

KAPSULA ZA "TESLA PARK" PREDSEDNIK Vučić i premijer Kazahstana Bakitdžan Sagintajev obišli su mesto na kojem će se izgraditi moderan stambeni kompleks, koji će nositi ime jednog od najznamenitijih Srba - "BK Tesla park". Oni su položili kapsulu za projekat izgradnje.

Na univerzitetu "Gumiljov", gde se njegovo ime od u utorak nalazi pored imena predsednika Rusije Vladimira Putina i ministara spoljnih poslova Sergeja Lavrova, bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs, ali i nekadašnjeg prvog čoveka Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, koji su ranije dobili titulu počasnih predavača, Vučić je istakao da se divi Kazahstanu koji vodi nezavisnu i suverenu politiku, što i on čini:

Pročitajte još - Vučić: Zahvalni smo Astani na čvrstom stavu po pitanju Kosova

- Sproveli smo teške reforme, ali smo na dobrom putu. Uspeli smo da stvorimo suficit u budžetu treću godinu zaredom, a nemamo gas ni naftu. Opterećuje nas situacija u regionu, ali uvek je bolje pregovarati deset godina sa nekim nego ratovati.

Tokom govora na Poslovnom forumu, Vučić je pozvao biznismene da ulažu u našu zemlju.

- Radimo na korigovanju sporazuma sa Evroazijskom unijom kako bismo omogućili bescarinski izvoz sira, živinskog mesa, cigareta... Razgovarali smo i o manjoj kvoti izvoza automobila - istakao je Vučić. - Očekujemo uskoro da ispalimo i prve protivgradne rakete u Kazahstanu. To bi bio veliki posao za nas i Šumadiju.

On je rekao da je sa predstavnicima Kazahstana razgovarao o mogućnosti da se nađe strateški partner za "Petrohemiju":

- U ovom preduzeću imamo rezerve u novcu, ali ako nafta počne da skače nećemo moći da izdržimo.

U prestonici Kazahstana je i delegacija u kojoj su ministri Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Aleksandar Antić i Branislav Nedimović, koji su sa domaćinima potpisali više sporazuma.

ORDENjE I DUŠANOV ZAKONIK

PREDSEDNIK Srbije i predsednik Kazahstana odlikovali su jedan drugog. Nazarbajev je šefu srpske države dodelio Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan. Vučić je kolegi uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

A šef naše države poklonio je univerzitetu fototipsko izdanje Dušanovog zakonika.

POTPISANA DOKUMENTA

* Sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala

* Sporazum o uzajamnom razumevanju u oblasti politike mladih

* Memorandum o saradnji i razmeni iskustava u oblasti građevinarstva

* Memorandum o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja