BILO je vrlo zanimljivo istovremeno posmatrati živi izborni program u Bosni i Hercegovini u toku noći 7. oktobra na stanicama N1 i RT Republike Srpske. Ovakve prilike ne pružaju se često, ali ih Javni servis Srbije nije koristio iz pojmljivih razloga, ponašajući se kao da se radi o izborima na Islandu, dok je pomenuta američka stanica u čarima ove izborne noći ispucavala sve prednosti regionalne frekvencije kao da se radilo - što je i bio slučaj - o političkom prioritetu najvišeg značaja.

Bile su to dve potpuno različite slike. Videli smo na delu dve veoma udaljene stvarnosti, što samo potvrđuje notornu činjenicu da televizija, u principu, ne samo što stoprocentno izražava vladajući politički stav, nego dodaje i spektar nijansi koje u političkom delovanju nisu jasno vidljive. Tako se N1 na svaki način trudio da da prednost događajima u Federaciji na račun onih u srpskom entitetu, a kada je bio prinuđen da se javlja iz Banjaluke, davao je upadljivo veću ulogu opoziciji (ceo onaj neozbiljni i mučni govor Branislava Borenovića, koji bi svako sa nekom merom i ukusom izbegao, napose u momentima kada je teško vređao čitav jedan grad u BiH, koji mu nije bio po volji), sprovodeći gotovo neprijatan disbalans. Marketinški magovi Si-En-Ena reći će da je ovakav pristup sasvim legitiman, zato što oni veruju da se događaj ne prati, nego kreira, prilagođava i po potrebi spinuje, čak i kad se radi o izborima u jednoj stranoj zemlji, koja ima svoja pravila i zakone. Tako je N1 forsirao svoju sliku izbora, a RTRS mu ni u čemu nije ostajao dužan.

Pročitajte još - Tri pobede za odbranu Srpske

Razlike ima, utoliko što je ovaj potonji domaći emiter deo naroda i države koji su direktno u pitanju, a onaj prvi gost u državi čije bi zakone trebalo da poštuje. Ne samo što to nije bio slučaj, nego se do samog kraja programa nije ni znalo ni čulo za ubedljivu pobedu Milorada Dodika.

Božidar Zečević

Vrhunac "kreiranja" izborne volje građana dogodio se u špicu večeri, kada je američka ambasadorka u Sarajevu Meri Kormak uputila, loud and proud, javni poziv biračkom telu zemlje u kojoj je akreditovana: "Izađite i glasajte... Građani BiH jasno su pokazali da su za EU integracije!" Tako nešto ne pamte ni najstariji diplomatski hroničari! Ako je i od duboke države, mnogo je. Ambasadori obično ne daju privatne izjave, pogotovo ne u toku samih izbora, ali je ova pljesnula rukama i radosno uskliknula: "U sve se mešam!"