Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti danas je razmatrao i usvojio Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije i Izveštaj o stanju bezbednosti Srbije, a direktor BIA Bratislav Gašić i pripadnici Agencije informisali su članove Odbora o aktuelnom stanju bezbednosti u Srbiji.

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić kaže za Tanjug da je na sednici ocenjeno da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno i pored kontinuirane izloženosti naše države različitim bezbedosnim izazovima, rizicima i pretnjama.

"Posebno su sagledani rizici i pretnje globalnog i regionalnog karaktera značajni za bezbednost Srbije i njenih građana", rekao je Bečić.

PROČITAJTE JOŠ:  Odbor za bezbednost: Kfor i Euleks da zadrže statusnu neutralnost

Pozitivno je, kaže, ocenjena intenzivna saradnja sa drugim subjektima bezbednosno-obaveštajnog sistema odgovornim za nacionalnu bezbednost, kao i sa ostalim državnim organima i institucijama na zaštiti nacionalne bezbednosti i izvršavanju zajedničkih zadataka.

PROČITAJTE JOŠ: Odbor za kontrolu službi bezbednosti: Svađa oko izbora Bečića

Odbor je pozdravio stalno unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje sa partnerskim bezbednosno-obaveštajnim službama, kao i državnim organima Srbije koje Agencija ostvaruje u cilju pravovremenog i adekvatnog suprotstavljanja rizicima i pretnjama po bezbednost, kao i radi ostvarivanja interesa naše zemlje.

Bečić dodaje da je Odbor pozitivno ocenio profesionalno postupanje i rad pripadnika BIA i dao punu podršku Agenciji u ostvarivanju njenih prioritetnih zadataka na zaštiti bezbednosnih i drugih interesa Srbije i njenih građana.

"Članovi Odbora pozitivno su ocenili angažovanje pripadnika Agencije na realizaciji težišnih zadataka u obavljanju poslova zaštite Ustavom utvrđenog poretka i bezbednosti Republike, suprotstavljanja organizovanom kriminalu i delatnostima usmerenim ka vršenju krivicnih dela sa elementom inostranosti, unutrašnjeg i međunarodnog terorizma i najtežih oblika krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava", navodi Bečić.