IZABRANI član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je u nedelju, zajedno sa listom koju je predvodio, ubedljivo trijumfovao, pozvao je političke rivale Mladena Ivanića i Vukotu Govedaricu na kafu. Ovim gestom, Dodik je želeo da pokaže da je vreme za razgovor o aktuelnoj situaciji u Srpskoj. Međutim, njegovi politički protivnici odbili su ovaj poziv, poručuju da neće kafu, već traže - pobedu?!

Dodik je izrazio žaljenje što su oni odlučili da se bave pogrešnom politikom tokom i posle kampanje.

Govedarica je rekao da nema nameru da "pije kafu sa čovekom koji je od SDS hteo da napravi terorističku organizaciju", a dodao je i da Ivanić neće ići.

Pročitajte još - "NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Dodiku spremaju zamku u Sarajevu

- Želimo da utvrdimo da je bila brutalna krađa. Samo tražimo da se utvrdi istina i zato insistiramo na ponovnom brojanju - rekao je Govedarica, koji je bio kandidat za predsednika Srpske.

Istovremeno, iz baze PDD, čiji je Ivanić počasni predsednik, ali i iz SDS na čijem je čelu Govedarica, stižu čestitke Dodiku, kao i Željki Cvijanović koja dolazi na čelo RS. Pojedini odbori SDS već su pokrenuli i inicijativu da se utvrdi odgovornost za poraz, a pukotine su vidljive u celoj opoziciji.

Dodiku i Cvijanovićevoj među prvima je pobedu čestitao Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, mesta koje je godinama bastion SDS:

- Ljudima treba čestitati na uspehu i poverenju koje su im birači ukazali, jer je to rezultat njihovog rada za bolju Srpsku.

Njegov stav podržao je i Boris Jerinić, član Glavnog odbora SDS, a Dodikovu pobedu u sredu je prihvatio i načelnik opštine Sokolac i visoki funkcioner SDS Milovan Bjelica.

Da opozicija okupljena u Savezu za promene verovatno broji poslednje dane potvrdio je potpredsednik NDP Zdravko Krsmanović, koji kaže da opozicija u RS treba da prizna poraz i gubitak trke za dve ključne pozicije.

Analitičar Dragomir Anđelković, kaže, za "Novosti", da se zbog poraza opozicionog bloka otvara preispitivanje odgovornosti:

- Pojedini odbori SDS već zahtevaju ostavku Govedarice. U takvim okolnostima poraženi na izborima preusmeravaju pažnju sa svoje odgovornosti za poraz na priču o krađi.


ČESTITKE OD PUTINA, LAVROVA, ORBANA...

DODIK je rekao da su mu pobedu čestitali predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, mađarski premijer Viktor Orban, ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin... Otkrio je i da SNSD radi na formiranju skupštinske većine, i ponovio da se američka ambasadorka u BiH Morin Kormak direktno mešala u izborni proces. Dodik je naglasio da neće otići u Sarajevo dok ne položi zakletvu pred Narodnom skupštinom RS.