Nejedinstvo političkih stranaka u Prištini u vezi sa dijalogom omogućava kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da promoviše ideju o korekciji granica sa Srbijom, piše danas prištinski list "Zeri".

Tači je, međutim, u toj misiji sam i nema podršku nijednog političkog subjekta, pa ni njegove bivše stranke DSK, navodi dnevnik, prenosii RTK.

Ovo neslaganje političkog spektra, smatraju poznavaoci političkih pitanja, u velikoj meri šteti Prištini i procesu dijaloga u celini.

PROČITAJTE JOŠ: Tači: Evroparlamenarci shvatili šta je najrealnija opcija za konačan sporazum, koji će osigurati da Srbija prizna Kosovo


Po njihovom mišljenju, to otvara put Tačiju da ostvari svoje ciljeve u ovom procesu, piše "Zeri".

TAČIJEV SAVETNIK FILIPS ODLAZI, JER SE PROTIVI KOREKCIJI GRANICA

Dejvid Filips koji je bio spoljnopolitički savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da ne želi da bude deo predloženog plana za podelu Kosova, piše danas "Koha ditore".

PROČITAJTE JOŠ: SUKOB U PRIŠTINI - Tači: I korekcija granica i ujedinjenje s Prešvskom dolinom; Haradinaj: Ideja o promeni granica je mrtva

Filips, inače direktor Programa za izgradnju mira i prava Instituta za studije ljudskih prava americkog Univerziteta Kolumbija, napisao je, kako se navodi, u obrazloženju ostavke, da je "radio za kosovsku nezavisnost 30 godina".

Objašnjava da je prihvatio da radi za kosovsku vladu kao savetnik za dijalog Beograda i Prištine, jer je verovao da može da se postigne dogovor koji će između ostalog povećati pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da prizna Kosovo "u okviru sadašnsjih granica".

"Neki ljudi u kosovskim institucijama idu drugim putem. Pristaju na korekciju granica dajući teritoriju Srbiji. Mislim da je podela ili korekcija granica loš dogovor koji neće normalizovati odnose između Srbije i Kosova", naveo je on.

On upozorava i da bi korekcija granica bila potencijalno opasna i da bi mogla da dovede do nasilja.