PRIPADNICI 22 manjinske zajednice u Srbiji birali su danas svoje predstavnike za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Pravo glasa na trećim redovnim izborima imala su 507.183 birača, koja su širom Srbije mogli da glasaju na 926 biračkih mesta. Osamnaest nacionalnih manjina članove saveta biralo je na neposrednim izborima, a četiri - hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska - putem elektorskih skupština, koje su održane u Beogradu.

Hrvatska zajednica prva je juče završila izbore, a njeni predstavnici su nakon elektorske skupštine izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom - svih 77 elektora izjasnilo se za listu “Hrvati zajedno”, sa Jasnom Vojnić na čelu.

Mada je kampanja za izbor novog Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Sandžaku bila žestoka i često na ivici ozbiljnih sukoba, današnje glasanje u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gradovima sa najviše Bošnjaka, proteklo je i mirnoj atmosferi i bez ikakvih incidenata. Sva biračka mesta na vreme su otvorena, a samo na nekoliko je bilo tehničkih problema, koji su brzo otklonjeni.

Najbolja izlaznost zabeležena je u Sjenici, gde je do 19 časova izašlo 57,3 odsto upisanih u biračke spiskove. Odziv u Novom Pazaru bio je nešto manji - do 18 časova glasalo je 45,5 odsto, a u Tutinu 43 odsto.

Sva biračka mesta u Novom Sadu za izbor za članove saveta nacionalnoih manjina otvorena su na vreme, a izbori su protekli mirno i bez nepravilnosti.

U opštinama Bujanovac i Preševo do kasnog popodneva izlaznost je bila mala, a glasanje se odvijalo bez problema.

GLASALI LjAJIĆ, UGLjANIN, ZUKORLIĆ...

U svojim mesnim zajednicama danas su glasali i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji podržava listu profesora dr Saita Kačapora “Vakat je”, lider SDA Sulejman Ugljanin, koji je nosilac liste “Samoopredeljenje”, i Muamer Zukorlić, poslanik u Skupštini Srbije, lider Stranke pravde i pomirenja i nosilac liste “Matica Bošnjaka”.

INCIDENT U VRANjU

PREDSEDNIK odbora Narodne stranke u Vranju Đorđe Ristić i odbornik NS Dragan Pavlović danas su, bez ikakvog povoda, vređali i provocirali predsednika i članove biračkog odbora, i fizički napali i pretukli predsednika biračkog odbora Božidara Popović, saopštio je načelnik Gradske uprave Vranja Dušan Aritonović. Rukovodstvo grada Vranja, navodi se u saopštenju, najoštrije osuđuje incident koji se odigrao na biračkom mestu broj dva, “Narodni univerzitet”, a povodom izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.