Nosilac liste "Sapoopredeljenje" Sulejman Ugljanin je pobedu na izborima za nacionalne savete Bošnjaka proslavio u Novom Pazaru kao političku pobedu, sudeći po uzvicima njegovih pristalica "Sandžačka republika".


Proglašavajući pobedu svoje liste Ugljanin je pred okupljenima izjavio da Bošnjaci još nisu rešili svoj status, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.


Pristalice Bošnjačkog nacionalnog veća su njegovo obraćanje prekidale više puta, uzvikujući „Sandžačka republika“, "Živela sandžakčka zastava", "Suljo mi te volimo". Takođe, vređali su predsednika Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Ugljaninovi slavili u Novom Pazaru


Ugljanin je posle izbora rekao i da je BNV "bošnjačko javno dobro" čiji je cilj da unapredi ustavom i zakonima zagarantovana prava.


Kaže i da su to najznačajniji izbori za Bošnjake od raspada bivše SFRJ zato što Bošnjaci u Srbiji, kako tvrdi, "imaju mnogo nerešenih pitanja i veliki broj problema".


Ugljanin takođe tvrdi i da Veće ima zakonska ovlašćenja da sa predstavnicima međunarodne zajednice rešava "nagomilane probleme".


Ugljanin je, ocenivši da nije nezadovoljan već srećan što nisu ostvarili apsolutnu pobedu, najavio da će većinu formirati sa većnicima sa liste „Vakat je“.


Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja“, zaključio je Ugljanin.


Nacionalna veća inače brinu o poštovanju kulturnih, obrazovnih i drugih prava i interesa nacionalnih manjina.


LjAJIĆ: UGLjANINOVE PORUKE NEPRIHVATLjIVE I ŠTETNE

Poruke Sulejmana Ugljanina izrečene nakon pobede na izborima za nacionalni savet Bošnjaka su potpuno neprihvatljive, ocenio je predsednik SDPS Rasim Ljajić i poručio da svaka konfrontacija sa državom nanosi štetu upravo građanima u Sandžaku.

"Niko nam neće više pomoći od vlade i institucija države u kojoj živimo", kaže Ljajić za Tanjug, komentarišući Ugljaninovu poruku da je Srbija "neman i fašistička tvorevina", te da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru, koje Ugljanin uputio svojim pristalicama slaveći pobedu u Novom Pazaru.

"Posebno su neprihvatljive i štetne izjave koje su date protiv predsednika Aleksandra Vučića, jer lično znam koliko se zalaže i koliko mu je stalo da popravimo infrastrukturu u Sanaku i da se radi na ekonomskom razvoju regiona", naveo je Ljajić.