POBEDU na izborima za nacionalni savet Bošnjaka Sulejman Ugljanin proslavio je novim nizom provokacija i besmislenih uvreda - nazivajući Srbiju fašističkom tvorevinom koja je okupirala Sandžak i želi da legalizuje genocid!

Nosilac liste "Samoopredeljenje" i predsednik SDA Sandžaka, koji već godinama, otkako više nije ministar u Vladi, plasira slične optužbe i preti otcepljenjem Raške oblasti. Tako je i u nedelju, posle izbora, rekao da je Sandžak okupirana zemlja od 1912. godine i da njegov status još nije rešen, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.


PROČITAJTE JOŠ:
UGLjANIN POSLE IZBORA: Srbija je fašistička tvorevina; Pristalice slavile uz povike "Sandžačka republika" i vređanje Vučića

- Zadovoljan sam što ćemo sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja - rekao je Ugljanin.

Njegovo obraćanje pristalice su ispratile povicima "Sandžačka republika", "Suljo, mi te volimo", "Vučiću pederu"...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da - građani ne treba da brinu:

- Ugljanin je davao i opasnije izjave. Naš narod ne treba da bude zabrinut i Bošnjaci ne treba da budu zabrinuti. Nema nikakve opasnosti, to su puste želje neodgovornih političara.

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže za "Novosti" da se u "slučaju Ugljanin" konačno mora utvrditi gde je linije između političkog stava i otvorenih poziva na rušenje ustavnog poretka:

- Zanimljivo kako mu Srbija nije bila fašistička onda kada je sedeo u vladi u kojoj sam bio premijer. Čovek koji je postavljao tablu sa imenom saradnika fašista Aćif-efendije, Srbiju optužuje da je fašistička. Pa gde to ima, ljudi moji!? Kako god, Ugljanin i njemu slični mogu samo da sanjaju puste snove o "državi Sandžak" i da zapaljivim parolama sebe održavaju u političkom životu.

SVI INCIDENTI

- BNV sa Ugljaninom na čelu postavilo tablu u čast Aćif-efendije

- Tražio dolazak evropskih snaga bezbednosti i povlačenje srpske policije i vojske iz Sandžaka

- Poručio Tačiju da se raduje "vidljivim rezultatima u izgradnji demokratskog društva"

- Tražio autonomiju Sandžaka pozivajući se na nelegalni referendum iz 1991. godine

- Funkcioneri SDA učestvovali u maršu aktivista IZ 2014. u zelenim uniformama muslimanske milicije iz Drugog svetskog rata

Predsednik SDPS Rasim Ljajić kazao je juče da su poruke Sulejmana Ugljanina potpuno neprihvatljive i da svaka konfrontacija sa državom nanosi štetu upravo stanovništvu u Sandžaku.

- Niko nam neće više pomoći od vlade i institucija države u kojoj živimo - rekao je Ljajić. - Posebno su neprihvatljive i štetne izjave koje su date protiv predsednika Vučića, jer lično znam koliko se zalaže i koliko mu je stalo da popravimo infrastrukturu u Sandžaku i da se radi na ekonomskom razvoju regiona.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da Ugljanin pobedu na izborima za Bošnjačko nacionalno veće koristi kao osnovu za političku propagandu:

- Radi se o otvorenim i drskim provokacijama koje imaju za cilj da destabilizuju državu, da naprave problem tamo gde u osnovi problema nema. Namera je loša i destruktivna. Ovo je jednim delom i napad na državu Srbiju.

Stanković kaže da se Ugljanin "zaneo" zbog osećanja trijumfalizma u odnosu na svoje rivale Ljajića i Muamera Zukorlića:

- Ugljanin želi da kroz ovakvu retoriku i sebi podigne cenu u očima zvaničnog Beograda. To je deo političkog pakta koji je Ugljanin sklopio sa kosovskim Albancima, imajući u vidu otvorenu podršku koju je dobio od Bedžeta Pacolija.

Funkcioneri SDA podržali marš aktivista u uniformama muslimanske milicije Foto Tanjug

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje da je Ugljanin već odavno prešao granicu demokratskog ponašanja:

- Ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava. Ugljanin ne istupa kao predstavnik nacionalne manjine, već kao otvoreni separatista, a to je teško kriminalno delo protiv Ustava u svakoj demokratskoj zemlji i povlači ne samo političku, već i krivičnu odgovornost.

PROČITAJTE JOŠ: Ugljaninovi slavili u Novom Pazaru

Ugljanin je u političkom krugovima poznat po tome što retoriku zaoštrava i menja u skladu sa sopstvenim političkim interesom. U dva mandata, u vladama Mirka Cvetkovića i Ivice Dačića, bio je ministar i u tom periodu uglavnom je izbegavao ratnohuškačke i separatističke izjave. Međutim, kada je napustio vlast, ponovo je počeo da zahteva nezavisnost Sandžaka, pozivajući se na rezultate nelegalnog referenduma iz 1991. godine.