KOSOVSKA MITROVICA - I 22. dan zaredom Srbi sa severa Kosova i Metohije su podigli svoj glas protiv nerazumnih i antisrpsskih mera koje je Priština, taksom od 100 odsto, uvela na sve proizvode koje dolaze iz centrale Srbije i BiH. Vapaj za pomoć onih koji su direktno izloženima ovim nametima upućen je i predstavnicima međunarodne zajednice koji ćute ili anemičnim izjavama ukazuju da odluke Prištine nisu u svrhu stabilizacije odnosa.

U ime više hiljada okupljenih u sredu ispred sedišta Euleksa i Evropske unije, poruku „da je svakim danom sve teže" i apel „da se prestane sa tlačenjem Srba" uputio je predsednik Srpske liste i Kriznog štaba Goran Rakić.

- Međunarodna zajednica i dalje sramno ćuti i posmatra kako nam iz Prištine svakodnevno prete novim merama, kaznama, nametima pokušavajući da nam na najgori mogući način uteraju strah u kosti, a sve sa namerom da nas primoraju da kupimo kartu u jednom pravcu i napustimo svoje domove - rekao je Rakić.

- Verovatno međunarodna zajednica očekuje od nas da budemo srećni i zadovoljni što Priština nije uvela nove sankcije, ali im mi poručijemo da nismo sreći i da ćemo i narednih dana, pa ako treba i meseci i godina, nastaviti sa mirnim protestima kako bi se izborio za svoja osnova ljudska prava, a to je pravo na život – zaključio je Rakić.

Da odluke Prištine nisu zaobišle ni najmađe stanovnike severa pokrajine ukazala je direktor dečjeg obdaništa „Lane" iz Zvečana Zorica Keljanović koja je pozvala evropske i svetske organizacije koje se bave pravima dece „da podugnu svoj glas i ukažu na moguću humanitarnu katasrofu koja preti deci u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji".

Pročitajte još - STUDENTI NA KiM PROTIV SULUDE MERE PRIŠTINE: Predstavljena igrica “Baci 'plazmu' preko Jarinja” (FOTO+VIDEO)

- Ponestaje nam zaliha hrane, dobavljači nisu u stanju da dopreme robu koju potražujemo, derivate za grejanje je sve manje, nestaje hemija, nestaje didaktičkog materijala. Dok se ostala deca raduju i razmišljaju šta će dobiti za Novu Godinu, naša deca sa nama razmišljaju da li će sutra imati da popiju čašu mleka ili eventualno pojedu parče čokolade – kazala je Keljanović.

U sličnoj situaciji se nalaze i studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

- Umesto da u jeku semestra naši studenti obavljaju svoje redovne nastavne i druge aktivnosti, oni moraju da se bore za elementarna ljudska prava. U prirodi Univerziteta i akademskih građana je opredeljenje za dijalog, a ne za konflikt, za mir, a ne za sukob, za saradnju, a ne za izolaciju. Mi ovde danas branimo ne samo akademsku zajednicu, već i ljudsko dostojanstvo, i univerzalne ljudske vrednosti, humanost, slobodu, pravdu i istinu. U objektima Studentskog centra smešteno je 1700 studenata, a dnevno se podeli do pet hiljada obroka. Svima je jasno da smo bez namirnica i druge robe iz centralne Srbije onemogućeni u pružanju usluga studentima – rekao je direktor Studentskog doma Jovo Popović.U ime privrednika sa severa Kosmeta okupljenima se obratio preduzetnik Radoš Petrović koji je istakao da će se on i njegove kolege, uz pomoć lokalnih čelnika i države Srbije, truditi da omoguće da u prodavnicama ima dovoljno osnovnih životnih namirnica. Zahvalio je pre svega trgovcima koji nisu podizali cene proizvoda, iako je zbog nemeta Prištine, nabavna cena znatno uvećana.- Pozivamo kosovske vlasti da ukinu takse i omoguće svim građanima na Kosovu i Metohiji da normalno žive, a da svoju politiku prenesu za pregovarački sto i pokušaju da nađu rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane – rekao je Petrović.


Protest je završen protestnom šetnjom od NIS-ove pumpe do spomenika Knezu Lazaru, odakle su se građani mirno razišli i novo okupljanje najavili već za četvrtak u podne.