BEOGRAD - Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da očekuje da će u Prištini biti usvojeni zakoni kojima će biti omogućena transformacija KBS u ''vojsku Kosova'' i da to predstavlja dovršavanje legalizacije terorističke "OVK".

Drecun je za RTS naveo da Priština ima podršku SAD i vodećih NATO zemalja i da očekuje usvajanje zakon, ističući da će kosovska vojska biti nelegalna formacija, suprotna rezoluciji 1244 i samom takozvanom ustavu Kosova.

Prema njegovim rečima, to predstavlja dovršavanje legalizacije terorističke OVK koja je trebalo da bude razoručana nakon dolaska međunarodnih snaga.

PROČITAJTE JOŠ - NATO krči put vojsci Kosova

Drecun poručuje da je to jednostran potez kao rezultat političkog nasilja nad srpskim narodom. Predsednik odbora za KiM smatra da sada Albanci neće preduzimati nikakve ozbiljnije akcije ali da je uvek tu opasnost da se ta formacija upotrebi protiv srpskog naroda.

Objašnjava da će biti promenjen mandat KBS i da će biti formirano ministarstvo odbrane. Kako kaže, dosadašnja formacija je imala zadatak da pomaže civilnim vlastima u kriznim situacijama, ali je uprkos tome bila naoružana dugim cevima.

Sada će im mandat biti zaštita suvereniteta i integriteta, a otvoren im je put i za učešće u međunarodnim misijama. Drecun napominje da je posebno opasno to što je predviđeno da pružaju podršku civilnim vlastima, što znači da bi Priština mogla da ih upotrebi da uspostavi kontrolu nad nekim delom severa Kosova i Metohije.

Drecun ističe i da će tom formacijom da rukovode ljudi kao što su Rustem Beriša i Rahman Rama, za koje kaže da su bivši pripadnici OVK.

Govoreći o tome što su se čule protivurečne poruke iz NATO-a o transformaciji KBS, Drecun je rekao da se mnogo zemalja protivi tome, ali da celim procesom rukovode SAD.

Kada je reč o konvoju Kfora koji je u četvrtak ušao na sever Kosova, Drecun je rekao da su oni ranije saopštili da će obavljati aktivnosti kako bi imali pojačanu viljdivost. Dodaje da, ako je to u funkciji sprečavanja nasilja koje sprovode Albanci, onda je to u redu, ali napominje da bi zato Kfor trebalo da bude vidljiviji južno od Ibra.

"Njihov mandat je da garantuju i obezbede punu bezbednost srpskog naroda na KiM i da spreče bilo kakvo nasilje od strane Prištine", naveo je Drecun.

Dodaje da Srbija ne upućuje nikakvu pretnju ali da traži od Kfora i NATO-a da realizuju svoj mandat i ne dozvole da srpski narod bude ugrožen. Kako kaže, sa druge strane Beograd šalje poruku da se neće dozvoliti rasplamsavanje krize.