Skupština samoproklamovanog Kosova usvojila je u petak uz ovacije set zakona po kome se menja uloga bezbednosnih snaga Kosova u tzv. vojsku Kosova.

Usvojena sutri predložena zakona po ubrzanom postupku, bez prisustva poslanika Srpske liste. Od danas, prema prvom usvojenom zakonu, Ministarstvo KBS zvaće se Ministarstvo odbrane tzv. Kosova, a usvojen je i zakon o bezbednosnim snagama i službi u toj frakciji.

Reč je o paketu zakona kojima se menja mandat KBS iz bezbednosnih snaga u vojne snage, ali bez promene imena. Ovaj potez Prištine podržale su pre svega SAD, Velika Britanija i Nemačka.

Sednica parlamenta je na predlog predsednika, Kadrija Veseljija, počela minutom ćutanja za žrtve, kako se navodi, borbe za oslobođenje i državnost.

U sali je 107 poslanika, prenela je "Koha onlajn". Član zakona koji sadrži nadležnosti i dužnosti KSB-a ima ukupno tri paragrafa.

"Snaga bezbednosti Kosova štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", navodi se u izmenjenom tekstu, koji je usklađen sa preporukama Evropske komisije.

Takođe u zakonu stoji da su "kosovske snage bezbednosti multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom", stoji u tački 2 ovog člana.

Situaciju na Kosovu i Metohiju iz časa u čas pratite OVDE.

U opštim odredbama se navodi da kosovske snage štite teritorijalni integritet Kosova, zaštitu građana i zajednica na Kosovu, daje vojnu podršku civilnih vlasti i učestvuje u međunarodnim operacijama.

Formiranje vojske Priština nije uspela da sprovede u skladu sa sopstvenim ustavom, kroz izmene tog akta, za šta je bila potrebna podrška srpskih poslanika, pa ceo proces sprovodi kroz izmene zakona, na predlog vlade.

Zaključujući sednicu parlamenta, predsednik Kadri Veselji je rekao da je ovo istorijski datum za Kosovo.


"Čestitam svim vojnicima", rekao je Veselji.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao:"Stara vojska, vojska".

A kosovski predsednik Tači je na Fejsbuku porucio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgadnje države Kosovo".

"Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine", naveo je Tači na Fejsbuku.