Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme", poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

"Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS", navodi se u saopštenju Alijanse.

Pročitajte još - SRAMOTNA ODLUKA UZ AMIN SAD I NEMAČKE: Sa ovacijama formirana tzv. vojska Kosova, bez prisustva Srpske liste (VIDEO)


Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog", ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

"NATO nastavlaj da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region", zaključuje se u saopštenju.

ŠIB: NEMAČKA ŽELI “RELAKSACIJU SITUACIJE” POSLE ODLUKE KOSOVA O FORMIRANjU VOJSKE

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je u Nišu da njegova zemlja priželjkuje da pokretanje postupka formiranja vojske Kosova ne dovede do dodatnih tenzija već do "relaksacije situacije" nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Šib je rekao da procene govore da će proces koji je danas pokrenut usvajanjem tri zakona u kosovskom parlamentu, trajati otprilike deset godina i na kraju će dovesti, po svemu sudeći, do formiranja defanzivno orijentisane vojske.

"Smatramo da postupak transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u defanzivnu vojsku mora da bude inkluzivni proces, odnosno da u njemu učestvuju i pripadnici srpske manjine. Neophodno je da taj proces bude u skladu sa zakonom i odredbama ustava", kazao je Šib posle sastanka sa gradonačelnikom Niša Darko Bulatovićevim.

Pročitajte još - Kosačov: Albanci se spremaju za rat; Đurić: Tzv. vojska - okupaciona oružana formacija (VIDEO)

Šib je istakao da se Nemačka zalaže da NATO i KFOR prate proces formiranja vojske Kosova.

On je dodao da Nemačka zastupa stav da se radi o nezavisnoj državi i da je suvereno pravo svake države da formira svoju vojsku.


ŠPANSKI PREMIJER: VOJSKA KOSOVA I CARINE NE VODE DOBRIM ODNOSIMA SA SRBIJOM

Španski premijer Pedro Sančes je danas izjavio u Briselu da odluka vlasti u Prištini da krenu u formiranje vojske Kosova i uvođenje ogromnih carina za robu iz Srbije nikako ne vode dobrim odnosima sa Srbijom.Sančes je to rekao na završetku samita Evropske unije.

Na pitanje novinara kako vlada u Madridu gleda na to što su vlasti u Prištini, uprkos protivljenju mnogih članica EU, danas izgalasale zakone o stvaranju vojske, potvrdio da su o tome šefovi država ili vlada zemalja EU razgovarali na sednici o spoljnoj politici, na zahtev predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa.

Španski premijer je predočio da je "stav Španije i svih članica EU da to nije put za pomirenje i da se uspostave dobri odnosi između Srbije i Kosova".

Ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borelj je na ministarskom zasedanju NATO prošle nedelje predočio da će Španija zatražiti da NATO prekine saradnju s vlastima u Prištini, ako one, uprkos stavu NATO, krenu u formiranje kosovske vojske.


ZAEV: NIJE TRENUTAK ZA VOJSKU KOSOVA

Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je u petak posle odluke parlamenta u Prištini da možda ovo nije pravo vreme za formiranje kosovske vojske i pozvao vlasti u svim državama na Balkanu da vode računa o koracima koje povlače u interesu mira i stavbilnosti u regionu.

"Znam da je i stav NATO da nije pravo vreme za vojsku Kosova. Nisu nam potrebne dodatne nove tenzije, rekao je Zaev, a prenosi makedonska televizija TV21 i skrenuo pažnju da ne treba zaboraviti da Balkan nema nameru da ponovo bude bure baruta.

Pročitajte još - Stefanović: Pripadnici Žandarmerije spremni da izvrše sve zadatke (FOTO)

On je apelovao na lidere zemlja Balkanu da vode računa o svojim koracima, jer, kako je rekao "naš zajednički cilj je da unapredimo saradnju i obezbedimo večan mir i odlične odnose" i pozvao kosovsku vladu da preispitaa i carinske tarife koje je uvela na srpske proizvode. , istakao je Zaev.

Zaev je pozvao političare u regionu na poštovanje međunarodne zajednice.


ŠTRAHE: FORMIRANjE VOJSKE VODI DALjOJ DESTABILIZACIJI REGIONA


Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe oštro je kritikovao današnju odluku kosovske skupštine o formiranju vojske tzv, Kosova, ocenivši da bi to moglo voditi ka daljoj destabilizaciji regiona.

Štrahe je podsetio da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 kaže da Kosovo nema pavo na svoju vojsku i istakao da ova odluka Prištine ne podstiče mir na Balkanu.

On je ukazao, s tim u vezi, i na izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je izrazio žaljenje zbog ovog koraka.

Pročitajte još - Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog vojske tzv. Kosova

Štrahe je, u saopštenju, izrazio strepnju da bi ovo delovanje moglo sada da vodi ka daljoj destabilizaciji regiona.

"Radi se o daljem jednostranom delovanju Kosova, kao što je učinjeno i prilikom uvođenja taksi na srpsku robu od 100 odsto. Ako Priština nastavi tako da deluje biće suočena sa međunarodnom izolacijom", poručuje on.