Odluka o formiranju takozvane vojske Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Kako je rekao, odluka ima za cilj da zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Srbije i stvaranje albanske države tzv. Republike Kosovo.

"Takozvana Vojske Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na području Srbije", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Kaže da formalno pravno opcije koje državnom rukovodstvu stoje na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na delu teritorije Srbije, kao i upotrebu oružanih snaga o čemu odluku u skladu sa Ustavom i zakonom može doneti predsednik Republike.

Prema njegovim rečima, odluka o formiranju vojske ima za cilj nasilnu promenu granica naše zemlje i narušavanje Ustavom i međunarodnim aktima utvrđenog položaja naše južne pokrajine.

"Sve to u uslovima u kojima upravo zbog pokušaja jednostranog i nasilnog nametajna statusa još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine", rekao je Đurić.

Pročitajte još - Haradinaj na srpskom: Vojska Kosova će biti na severu

Vojska Kosova, kako je rekao, formira se u trenutku kada nijedan Albanac nije odgovarao na sudu za hiljade ubijenih i nestalih, stotine hiljada proteranih građana Srbije u toku i nakon oružanih sukoba na KiM, i brojne druge zločine počinjene upravo od ruku ilegalnih albanskih oružanih formacija.

Marko Đurić, Foto: Tanjug

On je dodao da se tazkovana vojska Kosova formira i uz javnu, neprekrivenu političku materijalnu i logističku podršku pojedinih država koje su pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na našu zemlju, u toku koje su ubile hiljade civila, a koje svojim delovanjem u prethodnom periodu i danas jesu najodgovornije za sitauciju na KiM.

Poručio im je da narod Srbije nikada neće zaboraviti njihovo delovanje i da njihovu podršku tzv vojske Kosova srpski narod doživljava kao duboku uvredu, koja će ostaviti trajne i neizbrisive posledice.

Podjednako, kaže, nećemo zaboraviti ni podršku ni prijateljstvo onih koji su sa nama bili kada je teško.

Pozvao je građane Srbije, Albance, Srbe i sve ostale da ne stupaju u redove ilegalne okupacione oružne formacije tzv. vojske Kosova.

Kako je rekao, krivična dela protiv Ustava i bezbednosti Srbije kažnjiva su višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama.

"Zahtevamo od Kfora da ne dozvoli delovanje tzv. nelegalne vojske Kosova i da istu razoruža i situaciju vrtati u okvire predviđene Rezolučijom 1244. Sve drugo značilo bi direktnu podršku protiv-pravnom delovanju sa ciljem okupacije i nasilnog odvajanja dela teriotorije Srbije što je kažnjivo po međunarodnim i propisima Srbije", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KIM kaže da će predsednik Srbije zajedno sa vladom i nadležnim službama nastaviti da preduzima celishodne i potrebne ustavom i zakonima utvrđene korake kako bi sačuvao mir i bezbednost i opstanak našeg naroda na KiM.

"Srbija je okrenuta miru, budućnosti i razvoju. Verujemo u političko, razumno i kompromisno rešenje za sve probleme nasleđene iz prošlosti, ali nismo i nećemo ni po koju cenu dozvoliti da naš narod na Kosovu i Metohiji, bude zgažen, progonjen i pretvoren u bilo čije roblje", zaključio je Đurić.

KOSAČOV: O VOJSCI KOSOVA DA DISKUTUJE SAVET BEZBEDNOSTI UN


Odluka Prištine o formiranju vojske mora da bude predmet diskusije u Savetu bezbednosti UN, izjavio je danas šef ruskog Komiteta za međunarodna pitanja Saveta federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Konstantin Kosačov.

"Veoma je moguće da se Priština sprema za ratovanje, pri čemu malo verovatno odbrambeno, kao i za vojno-policijske operacije. To je, naravno, veoma zabrinjavajuće i smatram da treba da bude predmet diskusije Saveta bezbednosti UN", rekao je Kosačov, prenosi Tass.

On smatra da iza tog, kako je istakao, drskog i protivpravnog akta, stoje SAD.

"Ko stoji iza drskog i protivpravnog akta Kosova? Ne treba čak ni pogađati: jedini koji su podržali kosovske Albance su SAD", rekao je Kosačov.

Pročitajte još - Stoltenberg o vojsci Kosova: Žalim zbog odluke; Nemački ambasador: Kosovo je nezavisno, očekujemo "relaksaciju" situacije


DODIK:TZV. VOJSKA KOSOVA, UDAR NA STABILNOST REGIONA

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavjanje tzv. vojske Kosova, irektan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije, već celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.

"Uspostavljanje vojske samoproglašenog Kosova je ozbiljan udarac i međunarodnoj zajednici koja posmatra kako jedan parlament samoproglašene države krši rezolucije Saveta bezbednosti UN, kršeći sve norme međunarodnog prava", rekao je Dodik, prenela je RTRS pozivajući se na Srnu.

On je naglasio da je zbog mira i stabilnosti u celom regionu neophodno da se tim povodom, u najskorije vreme, oglasi i Savet bezbednosti UN, telo koje je i ustanovilo Rezoluciju 1244.

"Verujemo da će vlasti države Srbije svojom mudrom politikom uspeti da sačuvaju mir u svojoj južnoj pokrajini koji je sigurno poljuljan današnjom odlukom vlasti u Prištini", naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.


RAKIĆ: PRIŠTINA NA NAJGRUBLjI NAČIN NAPALA MIR


Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je usvajanjem zakona o formiranju vojske Priština na najgrublji način napala mir, bezbednost i sigurnost i pozvao Srbe na mir, suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije.

"Danas je u Prištini u prisustvu svih međunarodnih predstavnika pred očima EU, UN i svih na svetu pogažena Povelja UN, Rezolucija SB UN 1244, Kumanovski sporazum i međunarodno javno pravo", rekao je Rakić na pres konferenciji nakon sednice Kriznog štaba.

Goran Rakić, Foto: I. Radulović

On je istakao da je formiranjem tzv. vojske Kosova najgrublje pogažena Rezolucija 1244 UN, kojom se jasno govori da je jedina oružna sila na ovim prostorima KFOR.

Rakić je pozvao Srbe na KiM, i severno i južno od Ibra, na sudržanost i da ne nasedaju na provokacije, kojih će, kaže, svakako biti.

Pročitajte još - KRIZA NA KOSMETU: Studenti sahranjuju međunarodno pravo i Rezoluciju 1244, Kfor obezbeđuje most u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)


"Naš cilj i interes je da održimo mir na ovim prostorima", podvukao je Rakić.

Konferencija za medije Srpske liste, Foto: I. Radulović

"Nismo sami u svemu ovome. Srbija je sve nas, predsednik Aleksandar Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti nikakve napade na srpski živalj na KiM", rekao je Rakić.

Predstavnici Srpske liste su se novinarima obratili obučeni u majice na kojima je simbolično precrtano međunarodno pravo, Rezolucija 1244 SB UN, Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.
GOJKOVIĆ: PRIŠTINA BRUTALNO PREKRŠILA REZOLUCIJU 1244

Predsednica Narodne skupštine Maje Gojković izjavila je danas da odluka privremenih institucija u Priština o formiranju tzv. „vojske Kosova“ predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244.

Dodala je i da je odluka u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.


"Reč je o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona", navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ovakva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, a pre svega onih čija je neposredna odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana KiM, zaključila je Gojković.

SELAKOVIĆ: MEĐUNARODNO PRAVO JE "MRTVO"


Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković rekao je povodom usvajanja zakona u Prištini o transformaciji KBS u vojsku da je jasno da je međunarodno pravo "mrtvo".

"Oni koji su doprineli da međunarodno pravo nestane, da umre, više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, više se i ne ''foliraju'' kao što bi narod rekao. Ranije su izmišljali, kontruisali različite događaje poput Račka, izmišljali takozvane humanitrarne katastrofe ne bi li opravdali kršenje međunarodnog prava. Od danas više ni to ne rade", rekao je Selaković za RTS.

"Ko to čini - i SAD, Velika Britanija, to čini i Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koji prihvata formiranje takozvane Vojske Kosova i koji je podržavao i sponzorisao i promovisao takozvanu kosovsku nezavisnost", dodao je Selaković.

On je dodao da Srbija mora uvek i na svakom mestu da ponavlja da je rezolucija SB UN 12 44 iz 1999.godine jedini važeći međunarodni pravni akt kada je u pitanju KiM koji tretira prisustvo oružane sile odnosno oružanih vojnih snaga na KiM.

Dodaje da onima koji promovišu tzv. kosovsku vojsku i secesiju Kosova to više uopšte nije važno, kao što im nije važno ni ono što su sami Albanci doneli kao svoj tzv. Ustav.

"Oni nisu mogli da uvuku u taj svoj "đavolji projekat" Srpsku listu, našli su jednog Srbina, nekog "druga Rade Trajković" i njima sličnih koga su privukli na svoju stranu, ali Srpsku listu lisu mogli", naveo je Selaković.


Kada je reč o budućim reakcijama Selaković kaže da će se videti kakve će biti i da li će nešto promeniti, a građani, kako kaže, o tome mogu da sude na osnovu onoga što sm videli do sad.

"Predsednik (Aleksadar) Vučić ovu noć je proveo nespavajući i današnji dan je proveo sa svojim vojnicima, oficirima, ljudima koji su na čelu odgovarajućih komandnih službi od Generalštaba pa naniže i mnogo je važno da predsednik bude sa njima", rekao je on.

Kakve će predsednik ili država odluke doneti, ne mogu da kažem, rekao je Selaković, jer, kako kaže, to zavisi od niza okolnosti.

"Ono što mi se čini kao moguće je proglašenje okupacije dela naše teritorije, a to zahteva sadejstvo predsednika, vlade i skupštine. Jedna izuzetno ozbiljna odluka koja može imati ozbiljne, teške, komplikovane i dugoročne posledice", rekao je Selaković.

Druga je, kaže, odluka o upotreba oružanih snaga. "Ne moram da vam pričam kakve to posledice sa sobom nosi, ali ono što je očigledno, niko od nas ne može da kaže kakva će odluka biti doneta", istakao je Selaković.

PALMA: TERORISTIMA URUČEN SERTIFIKAT I DIPLOMA

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kritikovao je odluku Prištine da formira tzv. vojsku Kosova.

„Danas su Sjedinjene Američke Države i još nekoliko država dale sertifikat i diplomu terorističkoj organizaciji OVK za učešće u, kako su danas rekli bivši šefovi terorističke OVK, a danas čelnici takozvanog nezavisnog Kosova Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, mirovnim misijama. Sertifikat i diploma su dati da bi kosovska vojska učestvovala u terorističkim misijama u svetu. Ova teroristička organizacija već više od 20 godina deluje na teritoriji Srbije, a od nedavno i na Bliskom Istoku. Kosovo danas ima najviše boraca u sastavu ISIS u odnosu na broj stanovnika u Evropi", kazao je Marković.

„Nigde se u svetu nije desilo da mirovne misije, kao što su KFOR i EULEX na Kosovu i Metohiji, koje garantuju sprovođenje međunarodnih sporazuma, ćute, umesto da pohapse sve čelnike OVK zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima na Kosovu i Metohiji. KFOR i EULEX koga vi štitite? Teroriste?", dodao je on.

Palma je istakao da je to šsto se desilo u Prištini “isto kao kada bi neka država danas Al-Kaidu ili ISIS proglasile za legalnu vojsku”.

“Od danas i definitivno više ne postoji međunarodno pravo, već samo zakon jačega. Kumanovski sporazum, Rezolucija 1244 i Briselski sporazum su mrtvo slovo na papiru, a pogažen je i Ustav takozvanog nezavisnog Kosova. Ovo bi, uprkos svemu, morala da bude tačka dnevnog reda Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa da vidimo da li važi Rezolucija 1244. Jedinstvena Srbija daje punu podršku državnom vrhu Srbije. Da se na miran i dostojanstven način, kao i do sada, bori za međunarodno pravo", ocenio je Marković.

(Z. U)

BEČIĆ: VUČIĆ ĆE ZAŠTITI SRBE NA KIM

Predsednik odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić rekao je danas da je sasvim uveren da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić preduzeti sve što je neophodno da Srbi na KiM budu bezbedni i zaštićeni.

Kako je naveo u saopštenju za medije, on pruža punu podršku predsedniku koji "odlučno i hrabro donosi najteže i najozbiljnije odluke".

"Današnja odluka Prištine predstavlja brutalno kršenje normi međunarodnog prava i rezolucije 1244 UN, uz otvorenu podršku Amerike i nekih drugih država. Ne sme niko da zanemari činjenicu da su u redovima novoformirane takozvane takozvane vojske Kosova nekadašnji teroristi OVK, i da ovakvi postupci predstavljaju direktno narušavanje mira i bezbednosti u regionu", kaže Bečić.

Dodaje, da je predsednik Vučić mnogo puta do sada upozoravao međunarodnu zajednicu i predstavnike EU da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja otvaranje Pandorine kutije i da ovakvi potezi mogu imati posledice i po druge evropske države koje se suočavaju sa sličnim problemom.

"Temelji međunarodnog prava više puta do sada su urušeni na primeru Srbije, a svoj kraj međunarodno pravo doživljava na KiM. Odgovornost za ovakvo delovanje snose na prvom mestu Amerika i Velika Britanija, ali smatram odgovornom i Evropsku uniju koja je u ovom trenutku pokazala svu svoju inertnost i slabost, ne poštujući svoje članice i nesagledavajući posledice ovakvog činjenja, po mir i stabilnost ovog dela Evrope", podvlači on.

Bečić kaže da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja "samo još jedan korak u zaokruživanju i ostvarivanju projekta Velike Albanije, sa ciljem proterivanja preostalih Srba, stvaranje etnički čiste kvazi države legla korupcije i organizovanog kriminala".

"Treba li mi da podsećamo Evropu i Ameriku da stvaraju vojsku i državu na teritoriji Balkana sa koje je potekao najveći broj boraca Islamske države? Bahati potezi Prištine u prethodnom periodu pokazuju da njihovi sponzori Amerika i Velika Britanija svesno ignorišu međunarodne pravne mehanizme za rešavanja Kosovskog problema radi nove destabilizacije na Balkanu", rekao je Bečić i apelovao na članice EU da ne ostanu slepe na ovakvo činjenje velikih sila.