Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je danas članicu Izvršnog komiteta Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Martinu Larkin sa situacijom na Kosovu i Metohiji i jednostranim potezima, kojima Priština ugrožava mir i stabilnost u regionu.

Sagovornici su naglasili potrebu nalaženja rešenja za političke probleme u regionu, kako bi se obezbedili uslovi za regionalnu ekonomsku saradnju i napredak Zapadnog Balkana, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Oni su konstatovali da bi stabilna politička situacija obezbedila da se region bori protiv problema "odliva mozgova".

Predsednik Vučić je zato ponovo izneo svoj predlog za formiranje regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

Pročitajte još - SRAMOTNA ODLUKA UZ AMIN SAD I NEMAČKE: Sa ovacijama formirana tzv. vojska Kosova, bez prisustva Srpske liste (VIDEO)

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog intenzivne saradnje naše zemlje i tog uglednog i uticajnog Foruma, čiji godišnji sastanci u Davosu okupljaju svetsku političku i poslovnu elitu.

Vučić i predstavnica WEF su naglasili značaj Memoranduma o razumevanju, koji je danas potpisan u Vladi Srbije, a koji našu zemlju svrstava među malobrojne koje imaju institucionalizovani oblik saradnje sa Svetskim ekonomskim forumom.

Predsednik Vučić je takođe izrazio nadu da će ekonomska dimenzija saradnje doprineti povećanju stranih investicija u Srbiji, kao i ukupnom ekonomskom napretku zemlje.

BRNABIĆ: PRIVREDA SRBIJE BOLjA IZ DANA U DAN


Premijerka Srbije Ana Brnabić i direktorka Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju, Martina Larkin potpisale su danas memorandum o razumevanju, a premijerka je rekla da je ovo do sada najbliži vid saradnje Srbije sa tom institucijom, te da memorandum predstavlja dobar znak za investitore i za domaću privredu.

Larkin je rekla da je primetan ekonomski napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnom periodu, a Brnabić navela da saradnja sa Svetskim ekonomskim forumom traje godinama unazad, a da je Srbija sada implementirala reforme i ojačala privredu koja je "iz dana u dan sve bolja".

"Pravac u kome se krećemo je iz ekonomije investicija ka ekonomiji inovacija, znanja i kreativnosti", rekla je ona.

Kako je istakla, ponosna je što je Srbija jedina zemlja u regionu koja je potpisala ovakav sporazum, što govori o zemlji koja je faktor stabilnosti koja može da ceo region "povuče" napred.

Martina Larkin i premijerka Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Predsednica Vlade istakla je da potpisivanjem ovog memoranduma Srbija dobija još jednog pouzdanog partnera u razvoju preduzetništva, podsticanju inovacija i ekonomije zasnovane na znanju dok je Svetski ekonomski forum dobio značajnog partnera u ovom delu Evrope.

Srbija je na ovaj način dobila još jednu potvrdu za ekonomske reforme koje je sprovela u prethodnom periodu.

"Ovo je potvrda koliko Vlada Srbije gleda u budućnost i radi na tome da stvori uslove za razvoj i napredak koje nijedna generacija do sada nije imala", izjavila je Brnabić, koja je član grupe „Novi lideri za Evropu" u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Ona je navela da je u planu nekoliko inicijativa koje će biti sprovedene u regionu i naglasila da će na forumu u Davosu sledeće godine jedna od tema biti Zapadni Balkan.

"Radimo na mogućnosti formiranja centra za četvrtu industrijsku revoluciju u regionu, na regionalnom samitu jugoistočne Evrope 2019.godine, uspostavljanje Saveta za konkurentnost Zapadnog Balkana i saradnja sa centrom za sajber bezbenost Svetskog ekonomskog foruma", rekla je premijerka.

Pročitajte još - Brnabić: „Nered” u globalnoj ekonomiji šansa za Srbiju


Izražavajući uverenje da će ovaj memorandum pomoći razvoj celog regiona, ona je izjavila: „Razgovaraćemo o nauci i kako da zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom radimo na tome da se Zapadni Balkan brže razvija i da modernizujemo ekonomiju, jačamo saradnju i stabilnost, jer bez stabilnog regiona nema ni pojedinačne stabilnosti ni ekonomskog razvoja", zaključila je Brnabić.

Larkin je rekla da ta institucija sarađuje sa Srbijom i sa čitavim regionom gde pomažu ekonomski napredak i digitalnu transformaciju.

"Srbija je pokazala i sav potencijal za svoj dalji razvoj i što je još važnije, pokazala je da ima potencijala da bude katalizator napretka u čitavom regionu. Podržavamo okrenutost Srbije ka modernim tehnologijama i želim da zahvalim lično predsednici Vlade Ani Brnabić na njenom trudu i zalaganju za potpisivanje ovog sporazuma", navela je ona i dodala da su u posebnom fokusu Svetskog ekonomskog foruma mladi.

Potpisivanje ovog memoranduma rezultat je niza zajedničkih inicijativa Vlade Srbije, kao i predsednika Republike Srbije, sa Svetskim ekonomskim forumom i potvrda vizije koju dele Vlada i ova prestižna međunarodna organizacija, a čiji fokus je budućnost i razvojne šanse koje pruža četvrta industrijska revolucija,

Srbija je tako postala jedina zemlja u regionu koja je potpisala direktni Memorandum o razumevanju sa Svetskim ekonomskim forumom što govori o pažnji koju Svetski ekonomski forum pruža Srbiji i prepoznavanju potencijala Srbije - od privrede, preko obrazovanja, do nauke i inovacija".

Svetski ekonomski forum predstavlja međunarodnu neprofitnu organizaciju, koja još od 1971. godine okuplja donosioce odluka koji utiču na svetske ekonomske trendove i analizira strategije u vezi sa najaktuelnijim političkim, ekonomskim, društvenim i bezbednosnim temama.