Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da odluka Prištine o transformiranju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku predstavlja "grubo kršenje" rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

U saopštenju se navodi da je cilj odluke o stvaranju kosovske vojske "ozbiljno zaoštravanje situacije na Balkanu koje stvara rizik oružanog sukoba u regionu".

Moskva smatra da međunarodne misije na Kosovu - Unmik i Kfor, u skladu sa svojim mandatima i rezolucijom 1244 UN moraju hitno da preduzme sve mere za demilitarizaciju i raspuštanje svih naoružanih formacija kosovskih Albanaca.

PROČITAJTE JOŠ: KRIZA NA KOSMETU: Studenti sahranili Rezoluciju 1244, Albanci slave (FOTO+VIDEO)

"Konstatujemo da kosovski 'premijer' R.Haradinaj, koji je po nalogu SAD krenuo da zaoštrava krizu, sistematski preteći ponovnom eskalacijom nasilja i rata na Balkanu, predstavlja oličenje neodrživosti koncepcije stvaranja kosovske 'državnosti' koju aktivno nameće zapadna propaganda", piše u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da čudi reakcija političara iz SAD i EU, kao i visokih generala NATO-a, "koji pokušavaju da ubede sami sebe i druge izjavama da odluka Prištine tobože ne menja suštinu Kosovskih bezbednosnih snaga", kao i da Zapad i EU ignorišu "konstruktivnu i odgovornu politiku" Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: Kosačov: Albanci se spremaju za rat; Đurić: Tzv. vojska - okupaciona oružana formacija (VIDEO)

"U stvari radi se o dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, dok je glavna stvar promena suštine snaga koje su donedavno imale funkciju civilne odbrane. Uz sadejstvo SAD i niza zemalja NATO-a već se vrši pojačana obuka kosovskoalbanskih vojnih lica, povećavaju se isporuke oružja i tehnike kosovskim Albancima", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da je Kosovo "u sve većoj meri postaje tačka nestabilnosti i izvor konfliktnog potencijala u regionu" i da je propala posrednička uloga EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Navodeći da Zapad i EU ignorišu politiku Beograda u traženju kompromisa i smanjenju napetosti, rusko minsitarstvo je dodalo da se srpsko rukovodstvo uzdržalo od recipročnih mera na carine Kosova od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, "što faktički ima za cilj da se za kosovske Srbe stvore katastrofalni uslovi, da se nastavi etničko čišćenje nealbanskog stanovništva".