PREDSEDNIK Aleksandar Vučić obraća se javnosti Srbije povodom situacije na Kosovu.

U vanrednom obraćanju Vučić je rekao da je danas posle mnogo godina pretnji zvanično formirana vojska takozvanog Kosova, na ilegalan protivpravan način.

- Albanci su kao i njihovi sponzori pokazali da im nije stalo do sprovođenja pravde, već do neskrivenog napada na Srbiju. Srbija je želela mir i u to uložila stravične napore. Priština u šest od 15 tačaka ima samo jednu obavezu, a to je formiranje ZSO, a to im ne pada na pamet - kaže Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: KRIZA NA KOSMETU: Građani Kosovske Mitrovice na video-bimu prate obraćanje predsednika (FOTO+VIDEO)


On dodaje da se izlagao riziku govoreći o potrebi kompromisa.

- Sasvim je jasno da Albanci ne žele kompromis i da iza svega što rade stoje SAD, Velika Britanija, a po pitanju vojske i Nemačka! Od prvog trenutka smo govorili, i kada su uvodili takse protiv Srbije, da je to sumanuta odluka - naveo je Vučić.

VUČIĆ: ZAHTEVAMO SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN I DA SE SVE VRATI U PREĐAŠNjE STANjE

Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice SB UN o KiM, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je spreman lično da učestvuje.

"Verujem da 'velikani' neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke", rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare, povodom formiranja vojske Kosova.

To je, kaže, učinjeno jer je sve što su Albanci radili suprotno međunarodnom javnom pravu i duhu dijaloga, kao i njihovim internim i ilegalnim propisima, a pre svega zbog činjenice da su ovom odlukom ugrozili mir i bezbednost u celom regionu Zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali njihovo ponašanje.

Kako je rekao, ne veruje da jedna malena Srbija i njen glas i reč mogu da ih uplaše.

"Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će želeti da čuju. Neće valjda na nedemorkatski način da nas nadlagasaju, sa 9-6 ili 8-7 u SB UN i ne dozvole da se naš glas čuje", rekao je Vučić.

Pored toga, kaže predsednik, čekaćemo da ukinu takse.

"Sve mora da se vrati u pređašnje stanje", precizirao je Vučić, kako bi mogli da se nastave razgovori.

Izjavio je da Srbiju više ne interesuju nove mere i takse Prištine, već da je vreme da sve mere povuku, vrate situaciju na pređašnje stanje, a onda će, kaže, Srbija biti spremna na razgovor.

"Ne zanima nas više da li će takse biti 10 ili 15 ili 72 ili 1.700 odsto. Više nas ne interesuju ni nove mere. Oni razumeju da su prešli prag, i sada je vreme da povuku mere i da se sve vrati na pređašnje stanje, da ne bude taksi i onda će Srbija da razgovara", rekao je Vučić na vanrednoj konfrenciji za medije.


foto Tanjug


Predsednik je podsetio da je Srbija uvek čuvala mir, jer je "suviše dece izgubila u ratovima" i da više nema dece za ratovanje.

"Međutim, Srbija ima obraz, ponos, dostojanstvo, državnost i svoj ponositi narod. Ponosan sam na naš narod na KiM, na one ljude koji su kao odgovor onima koji su okačili američku zastavu, okačili zastavu Srbije na svojim domovima, kućma, ulicama. Divno je izgleda ta slika", istakao je Vučić.

Kaže da je to slika "jedne male, ali ponosne i slobodne zemlje", te da oni koji nemaju čime da se ponose moraju da kače tuđe zastave da bi, navodi predsednik, pokazali koliko su jaki.

"Ne mogu da nam ukinu pravo na život, da mislimo, da volimo svoju zemlju, i pravo da volimo našu crveno, plavo, belu trobojku, jer kod nas drugih zastava nema i nećemo dati nikome da je gazi", zaključio je Vučić.


PREDSEDNIK PORUČIO SRBIMA NA KOSMETU: NEĆEMO VAS SE ODREĆI, KAO NI TROBOJKE I PONOSA

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se večeras, tokom vanredne pres konferencije, Srbima na Kosovu i Metohiji, porukom da će ih Srbija zaštiti ako pokušaju da ih napadnu.

"Želim da se obratim Srbima na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik, tokom vanrednog obraćanja, koje su u Kosovskoj Mitrovici Srbi, inače, pratili preko video bima u centru grada, i nastavio:

"Dragi prijatelji, znam kako su vam teški dani. Nisu laki ni za nas. Miran sam, jer smo sve uradili što možemo da mir sačuvamo. Miran sam i spokojan, jer i sami znate koliko sam puta dolazio na KiM i molio ih da to ne rade. Ne brinite, svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas štiti. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulčaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbije sklopila sa NATO I bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva neće biti dozvoljena. Nema ulaska na sever. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svoje trobojke, svoga dostojanstva i ponosa", zaključio je predsednik Vučić.


foto Tanjug


VUČIĆ: NASTAVIĆEMO DA PROPAGIRAMO POLITIKU NAJBOLjIH MOGUĆIH ODNOSA SA SVIMA U REGIONU

Srbija će i u budućnosti, sve dok Priština ne ukine svoje mere, nastaviti da propagira politiku najboljih mogućih odnosa sa svim ostalima u regionu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

"Da regionalna ekonomska zona postane stvarnost, da bude sve više inicijativa za formiranje takve zone, gde će podsticaji za investitore biti isti, takse, carine što sličnije, da bi naše zemlje mogle da idu napred i da bismo sačuvali mir", ističe Vučić.

"Za Srbiju je mir od najvećeg značaj i interesa, ničim ga nismo ugrozili i nećemo", istakao je Vučić i nastavio:

"Nisam večeras došao u uniformi da paradiram, ni sinoć ni danas to nisam učinio, nisam išao u uniformi da nekog plašim. Nemamo koga da plašimo, ali nemamo ni koga da se bojimo. Ne zato što smo veliki i jaki, već zato što smo saterani u ćorsokak, još samo vazduh i slobodu da nam uzmu - a to ne damo ni za šta na svetu", rekao je Vučić.

VUČIĆ: NA OSNOVU KOG TO AKTA SU ODLUČILI O FORMIRANjU VOJSKE?

Predsednik Aleksandar Vučić zapitao je na osnovu kog to akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske.

Jasno je kaže da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali, ističe, nisu to sami smislili, videlo se i ko im je pomogao.

"Neću sada američkom ambasadoru da govorim šta sve mislim o njemu, nije ni vreme", primetio je, međutim, i nastavio:

"Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 12 44, članu 9, stav b, član 15 u kojima se zahteva: demilitarizacija OVK i dugih naoružanih grupa kosovskih Albanca i da OVK i ostale naoruzane grupe prekinu odmah ofanzive akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju", kaže on.

Pa kakva onda vojska, na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske, pita Vučić.

"Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav , tačku na osnovu kojeg su se drznuli da pogaze međunarodno pravo.To ne postoji", rekao je on..

Kako je rekao, Srbija je za njih bila kriva, jer nije izgubila glasanje u Interpolu, ENCO, kriva jer nije izgubila u Unesko...a nijedno od tih glasanja nije prokrenula Srbija, ističe, naprotiv.

"Molili smo Albance u Briselu: nemojte to da tražite, nije u duhu dijaloga, hajde na nađeno kompromis. Nisu hteli", rekao je on.

Dodao je da, međutim, nisu uspeli da zgaze Srbiju.


foto Tanjug"Mala teritorijalno i po broju stanovnika, ali velika po duhu, slobodarska Srbija se suprotstavila i pobedila ih sa sve Amerikancima. Zamislite te drskosti da mi tako mali da pokušamo da čuvamo i spasavamo svoju zemlju? I sačuvali smo je, kad to nisu mogli da istrpe, krenuli su sa taksama", kaže Vučić.

Dodaje da ćemo preživeti i bez 100 miliona profita, ali će biti muka za naš narod na KiM, i oni su to znali i znali su da je to usmereno protiv našeg naroda.

"Izdali su dva mlaka saopštenja i posle više ni reči."


VUČIĆ: ALBANCI I NjIHOVI AMERIČKI SPONZORI IMALI SU JEDNU NAMERU - DA ZGAZE SRBIJU

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić izjavio je da su Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu nameru - da zgaze Srbiju u političkom, vrednosnom smislu, tako da Srbija ne može da se podigne.

On je podsetio da je Srbija od prvog trenutka govorila, i kada su uvodili takse, da je to sumanuta odluka, koju razuman čovek ne može da donese u 21 veku.

Govorili smo, kaže, o vladama i ljudima koji ne znaju kako funkcioniše savremeni svet, ali su i tada imali podršku, inače bi bili zaustavljeni još posle uvođenja taksi od 10 odsto.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Za Nemce je Kosovo gotova stvar i pripada Albancima; Nemačka nas je već razgraničila priznanjem KiM

"Ali, išla su samo saopštenja, pa još blaža saopštenja..", primetio je predsednik Vučić i dodao da su računali s tim da niko u Srbiji ne sme da kaže nešto.


foto I.Radulović

"Kada sa mnom razgovaraju, ćute o tome, a kada nisam prisutan, svašta pričaju", rekao je.

Nije bilo dovoljno što su uveli takse, ćutali su, kaže, o protestima Srba.

Ambasadori su govorili da oni ne treba da se porede sa žrtvama nacističkog terora, rekao je Vučić.

VUČIĆ: IZLAGAO SAM SE LIČNOM I POLITIČKOM RIZIKU ZARAD KOMPROMISA

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd vodio dijalog, jer je želeo kompromis.

Naveo je da je bio na meti opšte kritike celokupne srpske javnosti, jer je predlagao ono što mu se, kaže, činilo da je svakom racionalnom čoveku jedino normalno i logično rešenje.

Za one koji su se protivili, kaže, uvek je imao odgovor - jeste li ovo želeli?

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Ne podležem pritisku pritisku ulice, mogu dobiti samo izbore; Albanci spremni da se žrtvuju za Kosovo


"To, da imate danas čuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta celog Kosova? Pa zato ćutite i danas se ne izjašnjavate. A bili ste protiv toga da Srbi imaju svoje teritorije i da Srbija ne izgubi sve", rekao je on.

Kako je dodao, izlagao se riziku, ličnom i političkom, govoreći koliko je potreban mir i kompromis.


foto Tanjug


VUČIĆ: 19 ZEMALjA PRIZNALO KOSOVO ZA VREME DIJALOGA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je stvorena atmosfera da je gaziti i rušiti Srbiju dobro.

On je, u vanrednom obraćanju javnosti, naveo da se Srbiji prebacuje to što je mirnom, demokratskom politikom nastojala da zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

Vučić je podsetio da nam neretko spolja zameraju da smo se, navodno suprotno dijalogu, zalagali za povlačenje priznanja takozvanog nezavisnog Kosova od pojedinih zemalja koje su ga priznale.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić sa Larkin: Priština ugrožava mir i stabilnost u regionu

"Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba da se radi, a zaboravili su da kažu da je dok smo vodili dijalog čak 19 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a onda im smeta kada 12 zemalja povuče priznanje", rekao je Vučić.

Prištini, kaže, ni dan danas ne pada na pamet da izvši formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ali, gaziti i rušiti Srbiju je dobro, jer Srbija valjda treba da učestvuje kao 'pile koje donosi glavu na panj' i svako tu glavu može da odseče", primetio je Vučić.