HITNA sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je Srbija zatražila zbog odluke Prištine da formira tzv. vojsku Kosova zakazana je za sutra, ali zapadne članice ovog tela zahtevale da debata bude iza zatvorenih vrata, čemu se Rusija protivila.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć da će sednica biti održana u ponedeljak u 15 sati i da će biti otvorena za javnost.

Diskusijom mimo očiju javnosti, problem koji za Beograd i Srbe na Kosmetu predstavlja formiranje kosovskih oružanih snaga, kao i činjenica da je Rezolucija 1244 SB UN prekršena, ostali bi bez publiciteta.


PROČITAJTE JOŠ: Pečat na okupaciju Kosova i Metohije

Kako je preksinoć u obraćanju naciji najavio predsednik Aleksandar Vučić, on je spreman da lično na sednici SB iznese stavove Srbije.

- Nadam se da nas ti "velikani" neće preglasati i da će dozvoliti jednoj maloj zemlji da kaže šta ima! Danas je potpuno jasno da Albanci nikada nisu hteli kompromis i jasno je da iza svega što su radili stoje SAD i Velika Britanija, a po pitanju vojske i Nemačka. Albanci i njihovi američki sponzori imali su jedinu nameru - da zgaze Srbiju tako da ona ne može da se podigne po pitanju KiM. A sve zbog toga jer se drznula da pobeđuje, a ne da gubi kao što je to bio slučaj do 2012.

Ruska agencija Tass prenela je u subotu da grupa zapadnih zemalja nije dovodila u pitanje značaj održavanja ovog sastanka, ali je sugerisala da njegov format bude iza zatvorenih vrata, pa zbog ovih različitih pozicija nije postignut konsenzus. Konsultacije o ovom pitanju održane su već u petak, kada je Beograd uputio zahtev na Ist River, a trenutno predsedavajući Saveta bezbednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastavio je konsultacije sa članicama i tokom vikenda.

Uz zahtev Srbije da se sazove hitna sednica stala je i Rusija. U obrazloženju kojim se traži diskusija navedeno je da je odluka takozvanog parlamenta u Prištini da transformiše kosovske bezbednosne snage u vojsku suprotno Rezoluciji 1244, koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ O STANjU NA KiM: Ako napadnu sever, imamo snage da odbranimo narod; Zahtevamo sednicu Saveta bezbednosti i da se sve vrati u pređašnje stanje

Izvor Tassa iz diplomatske misije Rusije u UN preneo je da oni smatraju da je pristup zatvaranja diskusije za javnost izraz nepoštovanja:

- Zašto se mnoge višečasovne sednice održavaju u otvorenom formatu, dok se vrata zatvaraju kada je reč o Srbiji? - zaključio je taj izvor, dodajući da se može steći utisak da zapadne zemlje žele da sakriju problem iza zatvorenih vrata.

Nekadašnji ambasador pri UN Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da je iz Rezolucije 1244 ispunjeno samo ono što je išlo naruku Albancima, a ne i oni delovi koji su povoljni po Srbe. Pošto se može očekivati da će na sednici, bilo da ona bude otvorena bilo zatvorena za javnost, biti neslaganja između zapadnih zemalja i Rusije i Kine na drugoj strani, Jovanović kaže da će se debata verovatno okončati predsedničkim saopštenjem.

- Za sastavljanje tog saopštenja ovlasti se predsedavajući i ono obično sadrži nekoliko "bezbojnih" rečenica opšteg tipa. Verovatno će se izraziti potreba očuvanja mira i bezbednosti i taj apel će se uputiti svim stranama - navodi Jovanović.

DEVET PREMA PET OD 15 članica svetske vlade Kosovo je priznalo njih devet - SAD, Velika Britanija, Francuska, Švedska, Poljska, Peru, Holandija, Kuvajt i Obala Slonovače (predsedavajuća), dok suverenitet Srbije poštuju Rusija, Kina, Bolivija, Kazahstan i Etiopija.

Srbija je u Ujedinjene nacije primljena 2000. godine u njenim republičkim granicama, znači godinu posle usvajanja Rezolucije 1244, i to je "zakon Ujedinjenih nacija". Takvim prijemom je univerzalno priznato naše pravo na KiM kao deo naše teritorije. Ovaj argument ne može niko da ospori - naglašava Vladislav Jovanović.

Zbog takvog mogućeg ishoda, ovaj diplomata sugeriše da bi Beograd trebalo da organizuje međunarodni skup na kome bi eksperti za međunarodno pravo ukazali na sve aspekte neispunjavanja Rezolucije 1244.


RAMUŠEVA VLADA O SPORAZUMU

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj najavio je da će na narednoj sednici vlade predstaviti nacrt dokumenta za finalni sveobuhvatni sporazum sa Beogradom.

- Sada je vreme da se ovaj dijalog završi, poštujući ustav, suverenitet i integritet zemlje - napisao je Haradinaj na svom fejsbuk-profilu.

Haradinaj je taj dokument već predstavio ambasadorima Kvinte u Prištini.

Sedište UN / Foto Tanjug


STEJT DEPARTMENT: NA SEVER UZ DOGOVOR SA KFOROM

Sjedinjene Američke Države su još jednom potvrdile podršku formiranju kosovske vojske, ali ističu da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa" sa Beogradom i da bi za Prištinu "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet".

U saopštenju dostavljenom srpskom servisu Glasa Amerike, takođe se napominje da se od prištinskih vlasti očekuje da se pridržavaju obaveze da se za bilo koju operaciju na severu Kosova prethodno konsultuju sa Kforom.

SAD, kako se precizira, podržavaju "postepenu, transparentnu tranziciju KBS u profesionalnu, multietničku vojnu silu, u saradnji sa NATO.