Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je jutros da jučerašnje usvajanje u kosovskoj skupštini rezolucije o pregovorima s Beogradom pokazuje da Priština suštinski ne želi pregovore, ne želi da bilo šta pregovara s Beogradom i ne želi da na ozbiljan način razgovara.

Stefanović je gostujući na RTS-u rekao da Srbija radi sve da očuva mir i stabilnost i da je zato važna sutrašnja sednica Saveta bezbednosti UN i istakao da je težak posao pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Nemam poverenje u prištinske institucije, zato što posle više od 2.100 dana ne žele da ispune najvažnije iz Briselskog sporazuma, stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i, na kraju krajeva, nedostatak kapaciteta koji se jasno vidi svakoga dana da se na ozbiljan način razgovara o životu u južnoj pokrajini - pokazuje da nemaju taj domet", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, mi moramo očigledno čekati odluku njihovih sponzora jer oni ni do sada nisu samostalno donosili odluke.

"Ovakva rezolucija, iako nema preveliki značaj, pokazuje da oni suštinski neće da razgovaraju", rekao je Stefanović.

PROČITAJTE I: Vučić: Posle SB UN, na sastanku "3 plus 3" u Briselu, američkom ambasadoru na KiM ću u lice reći sve što imam, osuđujem pretnje, uvrede i govor mržnje


Govoreći o šefu pregovaračkog tima Fatmiru Ljimaju, Stefanović je rekao da su mogli da stave koga hoće.

"Ali moraju da se sete kada su vadili Srbima unutrašnje organe, kada su ubijali ljude, silovali, ubijali decu, etnički čistili sela - treba da se sete takvog ponašanja, čini mi se da svojoj javnosti nikada nisu rekli da su krivi za mnogo ratnih zločina", rekao je Stefanović.

Čini se da postoji ozbiljan strah šta će sve isplivati u međunarodnoj javnosti, a Srbi to znaju, istakao je Stefanović.

"Istina o Srbiji o našim žrtvama nikada nije bila očigledno važna svetu. Sada kada to postaje značajnija agenda, zahvaljujući našim naporima, onome što rade predsednik i Vlada, čini mi se da prištinski organi počinju polako da pokazuju strah", rekao je Stefanović.

Govoreći o sutrašnjoj sednici SB UN, koja će biti otvorena za javnost, Stefanović je rekao da je veoma važno i jedno i drugo, jer, kako ističe, tamo sedi 15 država koje treba da pokažu da li postoji odgovornost u današnjem svetu.

"Ne možete na ozbiljan način da razgovarate o stabilnosti o ovoj velikoj organizaciji UN ukoliko ne prihvatite da ne mogu samo lični interesi tih država, koje su tamo članice, biti ključni i najvažniji", rekao je ministar.

Kako je istakao, nestabilnost stvaraju kosovski Albanci, a ne Srbi, a pored kršenja Cefta sporazuma i kršenja ŠP-a, pored formiranja suprotno internom zakonodavstvi tzv. vojske Kosova niko osim saopštenjima suštinski ne reaguje.

"Onda treba da se postavi jedno ključno pitanje da li postoji vladavina prava za Srbe", smatra Stefanović.

Kada pregovaramo o ulasku u EU, naši partneri nam kažu da je važna vladavina prava, podsetio je on.

"Užasno je težak posao pred predsednikom. Ovo je pakao. Taj posao koji on treba da obavi tamo znajući da postoje zemlje koje su tvrdoglave u svojim stavovima koji se svode na to - mi smo priznali nezavisnost Kosova i onda je sve dozvoljeno i kršenje prava i zato je težak posao da ih upozna šta su sve posledice", naglasio je Stefanović.

"Nisam siguran kakav će biti rezultat jer je to značajan čin da se upozori na sve ono što se dešava", zaključio je Stefanović.