LUČANI – UBEDLjIVA SNS! Prema preliminarnim rezulatatima izbora u opštini Lučani, lista broj 1 „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Lučane i Dragačevo" osvojila je – 66,20 odsto glasova. Druga je lista Saveza za Srbiju, kojoj je poverenje dalo 9,57 procenata birača, treća je Grupa građana „Jedn tim“ sa 7,24 odsto, dok je još prešla cenzus lista Socijalističke partije Srbije sa osvojenih 6,37 odsto glasova.

Izlaznost u Lučanima bila je nešto veća od 70 procenata biračkog tela.


Ovi rezultati govore da će u budućem parllamentu Lučana naprednjaci imati 27 od ukupno 35 mandata, SZS – četiri mandata, i po dva mandata će imati preostale dve liste koje su prešle cenzus.


Na svim izbornim mestima SNS je zabeležila pobedu. Posebno je ostavren dobar rezultat u Kotraži – skoro 80 odsto, Vučkovici – 81 procenat, Glogu – 77,8, u Gornjem Dubcu njihov broj na izbornom listiću zaokružilo 71 odsto birača.


Izbore u Lučanima pratilo je više od 200 posmatrača. Posmatračka misija CRTA je na nekoliko biračkih mesta zabeležila nepravilnosti.


PROČITAJTE I: Lokalnu vlast bira 90.000 građanaVreća sa izbornim materijalom nije bila zatvorena prilikom prijema na jednom biračkom mestu. Na četiri biračka mesta kontrolni list nije bio ubačen na početku glasanja u praznu kutiju prilikom glasanja prvog birača, dok na otvaranju četiri biračka mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora. Na biračkom mestu Kotreža zabeležene su veće tenzije, pa je intervenisala i policija – navode posmatrači iz organizacije CRTA.Naime, Policijska uprava u Čačku saopštila je da je policijskoj stanici Lučani prijavljeno je da su dvoje građana, prilikom dolaska na biračko mesto broj 25 u Kotraži, napadnuti od strane njima nepoznate osobe.


- Policija je odmah po prijavi izašla na mesto događaja i tom prilikom tridesettrogodišnja građanka je izjavila da ju je napoznati muškarac odgurnuo vratima, kada je pokušala da uđe na biračko mesto kako bi glasala. Istovremeno je i dvadesetjednogodišnji muškarac, koji je takođe došao da glasa, prijavio policiji da ga je ista osoba odgurnula rukama kada je hteo da uđe na biračko mesto – navodi se u saopštenju PU.


- Policija je identifikovala osumnjičenog i ustanovila da se radi o B. P. (37) iz Prijepolja.


O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Čačku koje je naložilo da se osumnjičeni privede tužiocu, a protiv njega će, po nalogu nadležnog tužilaštva, biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.


Na ove događaje reagovao je i Savez za Srbiju koji su se obratili saopštenjem:


- Kada smo im se suprostavili i sprečili ih da kradu na biračkom mestu 25 onda su optužili da je to nasilje. Nasilje je što vas sprečavamo da kradete izbore? Ne gospodo. Nasilje nad svim građanima je ono što vi radite. Aktivisti SNS su kombijem presreli aktiviste SZS i jurili ih kombijem na kružnom toku u Guči, a kada je to prijavljeno policiji policijacac je rekao da "on nije na dužnosti". Možda čeka da neki batinaš SNSa nekom našem aktivisti razbije glavu, kao što su razbili Borku Stefanoviću, pa da onda "bude na dužnosti". Ono što SNS radi u Lučanima je slika kako oni vide izbore u celoj Srbiji i tome ćemo se oštro suprotstaviti.UBEDLjIVA POBEDA SNS

KULA – Na vanrednim lokalnim izborima u Kuli u nedelju, 16. decembra, prema nezvaničnim rezultatima, objavljenim dva sata posle zatvaranja glasačkih mesta, pobedila je lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Kulu“, koja je osvojila 59,6 odsto glasova. Druga je, sa osvojenih oko 10 odsto glasova, lista „SPS – Ivica Dačić“, a treća, sa blizu 9 odsto, Grupa građana „Kritična masa. Cenzus je, sa podrškom od oko 6 odsto, prešao i „Pokret obnove kraljevine Srbije – Marko Košutić“. Ispod crte su ostali Pokret socijalista, Ruska stranka, PUPS i SRS. Od ukupno upisanih 35.914 birača, glasalo je 49,5 odsto, što se smatra dobrom izlaznošću s obzirom na nepovoljne vremenske prilike. Izborna matematika pokazuje da će od ukupno 37 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu 26 osvojiti SNS (u koaliciji sa SVM), 5 socijalisti, 4 „Kritična masa“ i dva POKS.

Z.R.