Premijer privremenih prištinski institucija, Ramuš Haradinaj, i formalno je odbio predlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u CEFTA, zauzvrat, umesto Unmika vodi Kosovo sa zvezdicom.


"Prošlo je vreme kada su takva pitanja mogla biti rešena uslovljavanjem", piše Haradinaj šefici evropske diplomatije, Federiki Mogerini.

Pismo je GazetaExpres objavila neposredno uoči sastanka kosovskog premijera sa briselskim zvaničnicima, a na temu kosovskog SSP.

"Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen", piše Haradinaj.

Mogerinijeva, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rešavanja tarifnog problema sa Srbijom, a pre današnje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ: Simić: Haradinaj novim dokumentima ponižava srpski narod; Nema albanskog političara na Kosmetu bez ratne prošlosti

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svestan realnosti.

"Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum", naveo je Haradinaj.

S tim u vezi, on podseća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi,"Republike Kosova i Republike Srbije", koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između "dve zemlje".

Haradinaj navodi i da veruje da je u interesu, kako kaže, Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorišćena za unapređenje stavova i ambicija.

Uz uverenje da je rešenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

HARADINAJ: U DIJALOGU DO SADA MALO POSTIGNUTO

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je u ponedeljak u Briselu da je u dosadašnjem procesu dijaloga sa Beogradom malo postignuto, da je tema o korekciji granice sa Srbijom, koju je podržala i EU, bila fatalna i naštetila dijalogu i da je, kako je rekao, onaj koji se za to zalaže neprijatelj Kosova.

U svom obraćanju zvaničnicima EU, na trećem po redu sastanku Saveta za SSP, Haradinaj je zamerio Briselu zbog zanemarivanja evropske perspektive Kosova i neodobravanja vizne liberalizacije za Kosovo, za koje je rekao da je dinamično mlado društvo, prenela je prištinska "GazetaEkspres onlajn".

"Oni ne uživaju u slobodama koje su normalne za vas. Ne mogu slobodno putovati, ne mogu slobodno da trguju, ne mogu slobodno da se takmiče i ne mogu biti punopravni učesnici u zajednici slobodnih naroda", naveo je Haradinaj i dodao da se to događa iakko je, kako tvrdi, Priština ispunila svih 95 unapred utvrđenih kriterijuma, što je Komisija potvrdila u maju.

Odgovor, koji dobijamo od EU je za Prištinu "bezvredan i beznadežan", rekao je Haradinaj na sastanku sa predstavnicima EU za koji su izveštači prištinskih medija javili da je protekao u napetoj atmosferi, te da je to razlog zbog kojeg je Ured za medije EU otkazao ranije najavljenu zajedničku konferenciju za novinare.

On je pozvao zemlje članice EU da ubrzaju integracioni proces pridruživanja Kosova.

"Međutim, 20 godina nakon rata, 10 godina nakon nezavisnosti, i pet godina nakon sporazuma u Briselu, realnost je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan, a, ustvari, sada je i potpuno prekinut pokrenutom raspravom o fatalnoj ideji korekcije granice i razmeni teritorije", naveo je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, to je nanelo ozbiljnu štetu kredibilitetu EU, kao posrediku u dijalogu i, kako je kazao, podriva sve postignuto tokom proteklih sedam godina.

Pročitajte još - EU poručila Prištini: Ukinite tarife i formirajte ZSO

"Da ponovim, ja kao premijer i vlada, oštro se protivimo i odbacujemo tu ideju koja može samo doneti rat i nove tragedije na Balkanu. Ko god govori o granicama, teritoriama ili korekcijama na mojoj zemlji je naš neprijatelj", rekao je Haradinaj.

Rekao je i da je on "premijer suverene države i da zastupa narod koji je patio i danas pati zbog vere u svoju slobodu.

Kao premijer, kazao je, došao je u Brisel da se suoči sa istinom i realnošcu, a realnost je, dodao je, da je Kosovo "suverena, demokratska i multietnička država, i na osnovu te činjenice nesporno, želimo da se postigne konačan dogovor sa Srbijom".

Zbog toga su, rekao je, njegova vlada i on predstavili "nacrt sveobuhvatnog sporazuma kao početni korak ka postizanju konačnog pravno obavezujući sporazuma između Kosova i Srbije, da bi se krenulo napred".

"Konačni sporazum ima za cilj da obezbedi trajni mir i prosperitetnu evropsku budućnost za obe države. Učešće SAD u vojđenju dijaloga je ključ, budući da EU ne može da garantuje da se prevaziđe jaz između dve zemlje. Budimo iskreni, otvoreni i usmerimo se na ovu misiju", zaključio je Haradinaj.

OTKAZANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE MOGERINI I HANA S HARADINAJEM

Konferencija za novinare čelnika Evropske komisije, Federike Mogerini i Johanesa Hana, s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem danas je u Briselu otkazana pošto je Haradinaj grubo odbio predlog EU da se povuče stopostotna carina na uvoz robe iz Srbije i BiH, rekli su novinarima izvori Saveta ministara EU u Briselu na završetku zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo.

Sam sastanak, prema ovim izvorima, počao je bez formalnih pozdrava i rukovanja u sasvim suženom sastavu i potom je nastavljena sednica Saveta u prisustvu svih učesnika.

Zvaničnici Evropske komisije su najavili da će o ishodu zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo biti izdato saopštenje.

Dopisnik RTK iz Brisela je preneo da je do otkazivanja došlo zbog atmosfere tokom susreta i zbog negativnog odgovora kosovske strane na zahteve EU da ukine taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH.

RTK javlja da je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić kazala da je to dogovor obeju strana, što je u izjavi za RTK odbacio Haradinaj rekavši da o razlozima otkazivanja konferencije treba pitati kancelariju Mogerini.

Ovo je drugi put da je otkazana konferencija za novinare najavljena posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Oba puta na čelu kosovske delegacije je bio Haradinaj.