AKCIJA "Budućnost Srbije", u kojoj će predsednik Aleksandar Vučić obilaziti zemlju i razgovarati sa građanima, nije početak kampanje za vanredne parlamentarne izbore. Cilj je da predsednik dobije informacije od običnih ljudi, a ne od uskog kruga funkcionera. Ipak, ne isključujem mogućnost da tokom obilaska okruga izbori budu raspisani.

Ovako, u intervjuu za "Novosti" govori Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS, i dodaje da je njegov stav da na birališta treba da se ide pre redovnog roka:

- Krajem novembra smo Nebojša Stefanović i ja bili kod Vučića i predložili da se ide na izbore. Razlozi za to su situacija oko KiM, napadi na Srbiju iz regiona, protesti opozicije, koje mnogi iz SNS vide kao poziv za izbore... Ipak, Vučić ima nemali broj argumenata da se, u interesu države, ne ide ranije na glasanje.

* Da li je za SNS bolje da izbori budu sada, nego kasnije kada se protesti zahuktaju?

- Mislim da će intenzitet protesta da opada. Postaviće se pitanje šta je rezultat, osim galame i buke. Imate apsurdnu situaciju da na opozicionim mitinzima, lideri opozicije ne smeju da govore, jer će biti izviždani. Stoje u petom redu i predstavljaju proteste kao građanska okupljanja.

foto Ž.Knežević

* Smatrate li da bi bojkot izbora mogao da dovede do krize institucija?

- To je pitanje za opoziciju. Bojkot bi bio pokušaj osporavanja legitimiteta, ne legaliteta. Pitanje je kolika bi bila izlaznost, koliko bi stranaka učestvovalo. Savez za Srbiju je najbrojniji, ali nije jedini opozicioni blok.

Pročitajte još - "BUDUĆNOST SRBIJE": Predsednik podnosi račun u stotinu opština

* Da li bi, i pored svih razlika, najbolje rešenje bilo da se vlast i opozicija dogovore oko uslova izbora i principa rešavanja kosovskog pitanja?

- U teoriji zvuči odlično, ali je u praksi neprimenljivo. Ne postoji neko s kim biste razgovarali. O čemu bismo pričali sa Đilasom, Jeremićem i Obradovićem, koji nose vešala? Nemamo iste civilizacijske vrednosti. Nikada nisam poželeo da nekoga lustriramo ili vešamo, a da ne govorim o vređanju žena, pozivima na silovanje. Oni neće nikakvo rešenje za KiM, mole boga da to reši Vučić i da ga na konto toga optuže da je zaoštrio odnose sa međunarodnom zajednicom ili da nije sačuvao nacionalne interese.

* Može li u misiji bojkota da ih ujedini "ruka" sa strane?

- Spoljni interes prisutan je u Srbiji od pamtiveka. Ključno pitanje je proces oko KiM. Ne bih isključio da sve što se dešava ima veze sa KiM. Setimo se šta je Haradinaj rekao oko pada vlade.

foto Ž.Knežević

* Jesu li protesti poruka Vučiću - evo šta će se desiti ako ne budeš kooperativniji oko KiM?

- Ne mogu da isključim ni tu mogućnost. I pokretanje postupka za ustavnost RS može imati takav smisao. Neko ima interes da preuzme vlast, poput opozicije, neko da pritiska zbog KiM ili revizije "Dejtona". Nije reč ni o kakvoj borbi za demokratizaciju. Pa, Dveri su proljotićevska stranka, oni se bore protiv demokratije.

* Često idete na KiM. Zameraju vam da to nije vaš posao, već da bi trebalo da se bavite komunalnim problemima.

- Služio sam vojsku na KiM, grobovi predaka su mi tamo. Drže mi predavanja oni koji tvrde da će Vučić izdati KiM i koji nisu nikada bili tamo. A narod u južnoj pokrajini misli drugačije od ovih koji larmaju pištaljkama i bubnjevima.

Pročitajte još - Vučić: Učiniću sve da sprečim ratni sukob, bez poniženja Srbije; Simbol politike opozicije su vešala, moje - budućnost naše zemlje

foto Ž.Knežević

SEPARATISTI U MANjINI

* KOLIKA je snaga zagovornika separatizma u Vojvodini, među kojima je i Nenad Čanak, predsednik LSV, koalicionog partnera SNS u Novom Sadu?

- Ne bih ih potcenio, ali ne mislim da im je snaga velika. Bilo bi loše ako bi neko na pitanju akcenta izmislio drugi jezik, našao dva raspopa i rekao da je to druga crkva, pa iz Karlovačke mitropolije da je to neka druga crkvena organizacija... Vojvođanski separatizam je manjinski, ali ga ne treba potcenjivati.