U severnom delu Kosovske Mitrovice jutros su osvanuli plakati na kojima je pisalo "11 godina okupacije - 17. 2. 2008 - 17. 2. 2019.", a na njima je bila i slika ruku sa lisicama. Istovremeno, ulice u Prištini bile su okićene kosovskim i albanskim zastavama, u znak 11. godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti. Na glavnom jarbolu na ulazu u grad stajao je - albanski barjak.

Defile pripadnika bezbednosnih snaga ulicama ovog grada pratili su i albanski premijer Edi Rama i šef makedonskog parlamenta Taljat Džaferi. Rama je prisustvovao i svečanoj sednici parlamenta, na kojoj su gosti bili i bivši premijer Italije Masimo Dalema i Vilijam Voker, nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS, čiji je izveštaj o masakru u Račku poslužio kao povod za

NATO bombardovanje Srbije.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da ne zna šta je Priština slavila:

- Jesu li postali članovi UN, OEBS i drugih međunarodnih organizacija, Saveta Evrope, Uneska, Interpola? Taj projekat je osuđen na neuspeh. Rešenje je samo u dijalogu i dogovoru sa Beogradom.

Na izložbi u organizaciji SPS, "Srbija se čuva diplomatijom", na kojoj su prikazane fotografije zemalja koje su povukle priznanje Kosova uz najvažnije informacije o tim državama, Dačić je podsetio da su za vreme vlasti "koja sada protestuje", Tadića i Jeremića, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je, od kada je on ministar spoljnih poslova, devet zemalja priznalo, a 13 povuklo priznanje.

HARADINAJ: RUSI SU AGRESIVNI

RUSI su veoma agresivni. Oni većinu aktivnosti baziraju iz Srbije, gde imaju 3.000 kako oni to zovu humanitaraca, a većina su zapravo pripadnici ruskih bezbednosnih službi. Oni su neprijateljski raspoloženi prema nama - izjavio je premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj za američku televiziju Si-En-Bi-Si.