Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo.

Sastanak se održao u zgradi Generalnog sekretarijata Predsednika Republike na Andrićevom vecnu.


PROČITAJTE JOŠ: Mondoloni: Francuska podržava Srbiju u pronalasku rešenja za KiM

Ministri Jadranka Joksimović i Loazo potpisale su i Sporazum dve Vlade o delatnostima francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji.

Nakon potpisivanja sporazuma usledilo je obraćanje medijima. Vučić je poželeo dobrodošlici Natali Loazo i rekao da su razgovarali o srpsko-francuskim odnosima. - Naši ekonomski odnosi su sve bolji. Trgovinska razmena prvi put prelazi milijardu evra na godišnjem nivou – kazao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:  Srbija važan partner Francuske i EU u regionu

Predsednik Srbije je rekao da se razgovaralo i o odnosima u region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Priština uvođenjem taksi na srpsku robu odmrzla takozvani zamrznuti konflikt, zbog kojeg se plaši svega što može da se dogodi u budućnosti.

Poručio je takođe da je Ramuš Haradinaj danas izabrao „privatne Srbe“ za svoje ministre, povodom imenovanja novog ministra poljoprivrede, umesto Nenada Rikala.

Vučić je, posle razgovora sa ministarkom zaduženom za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo, kazao da je sagovornici preneo koliko je za nas teška situacija po pitanju Kosova i Metohije, u kojoj neko uvodi takse od 100 odsto, u kojoj neko ne ispunjava Briselski sporazum, ne formira Zajednicu srpskih opština.

Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno, nije preduzimala nikakve recipročne mere, ali je istakao i da se ne radi samo o pitanju našeg strpljenja.

Nemoguće je svakog dana trpeti svemoguće uvrede, kao što je i poslednja, kada Ramuš Hardadinaj bira privatne Srbe za svoje ministre koje niko nije izabrao, da bi pokazao da je on svemoćan. Srbija to neće da prihvati, čuvaće svoje dostojanstvo i narod, a trudićemo se da cucvamo mir i štabnilnost po svaku cenu, ali nećemo dozvoliti da neko ponižava naš narod i ne daj bože da ih napadne“, poručio je Vučić.

Zahvalio se gošći na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.

Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama“, kazao je on dodajući da veruje da, kada se ukinu takse, može da se nastavi dijalog.

Prema njegovim rečima takse je neko iskoristio znajući da je time dijalog nemoguće, kako se ne bi došlo do rešenja.

Vučić je rekao da je imao priliku da otvoreno razgovara sa Loazo o svim važnim pitanjima za odnose dve zemlje, ali i u regionu.

Naši ekonomski odnosi su iz godine u godinu sve bolji, a trgovinska razmena raste i dostigla je 1,1 milijardi evra. Francuske kompanije kdo nas zapošljavaju 11.000 ljudi.

Poslednji ugovor o koncesiji sa Vansijem je od ključnog značaja za dalju saradnju Srbije i Francuske. Imamo još zajedničkihg projekata, pre svega izgradnje metroa u Beogradu, koji je od velikog značaja“, rekao je on.

Vučić se zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvek pokazao poštovanje prema Srbiji, i zalagao se za dobre odnose prema našem narodu, i zemlji u celini, i u uslovima kada to ni u Francuskoj, a ni u Evropi nije bilo popularno.

Ocenio je važnim i danas potpisan sporazum o osnivanju podružnice Francuske agencije za razvoj u Srbiji, koja će pružiti mogućnost za dalje poboljšanje saradnje dve zemlje.

Srbija i Francuska nemaju samo tradicionalno prijateljstvo, već moramo da radimo mnogo više i uspesnsije, kako bi to prijateljstvo sklopljeno kroz najteže godine Prvog svetskog rata, i potom Drugog svetskog rata, pretvorili u efikasnu saradnju na svim poljima društvenog života“, objasnio je on.

Vučić je zamolio Loazo da prenese želju Srbije Makronu da ga dočeka u poseti Beogradu.

MAKRON U JULU U SRBIJI?

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo rekla je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicćem da je poseta Makrona bila planirana za ranije, ali je odložena i da je ona sada u Beogradu između ostalog u funkciji pripreme Makronovog dolaska.

"Pitala sam predsednika Vučića da li jul odgovara za posetu predsednika Makrona", rekla je ona.

MASOVA IZJAVA RAZOČARENJE, S VLADOM O SVIM PORUKAMA

Izjava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse za mene je veliko razočarenje, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će sa Vladom Srbije narednih danba razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme.

Vučić kaže da je tom Masovom izjavom iznenađen iz više uglova, te posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi.

"Ali, kako bih vam rekao, to razumem kao podršku čedu koje su sami izrodili, zajedno sa Amerikancima, prvo su ljujali tu kolevku i sad moraju da vode račuan o Albancima", rekao je srpski predsednik.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je ta zemlja odlučna da pomogne Kosovu i da želi "evropsku perspektivu za Kosovo".

On je to rekao za nemački "Študgarder nahrihten" i dodao da "nemačka vlada smatra pogrešnim ako EU i Nemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć", prenela je RTK na srpskom jeziku.

Vučić kaže i da ga čudi da Mas nije govorio o ukidanju taksi.

Racucnam da Nemačka ne bi smela da podrži zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi, istakao je on.

"Svi imaju svoje interese, u ovom slučaju nemački interesi su očigledno važniji od interesa liberalnog tržišta, slobodnog protoka robe, usluga ljudi i na to moramo da se naviknemo", rekao je on.

Vučić kaže će narednih dana zajedno sa Vladom razmotriti ovu i niz drugih poruka koje je Srbija dobila iz evropskih i svetskih zemalja.

"Razgovaraćemo o platformi Srbije za budućnost. Jer, ako se dogodi da Srbija ispuni sve obaveze iz Briselskog sporazum, a Priština nijednu, a onda oni budu ti koji uvode takse od 100 odsto, pa biraju ''privatne'' Srbe umesto onih koji su dobili gotovo 100-odstotnu podršku srpskog naroda, onda se postavlja pitanje da li je odgovorna politika Srbije jedini mogući odgovor", kaže Vučić.

Dodaje, da želi da preispita i sebe i da čuje druge.

"Što se tiče tih ''fantastičnih'' reformi na Kosovu, one su posebno ''vidljive'' u Kačaniku, Štimlju .... i predlažem svima da odu tamo i da vide kako te reforme funkcionšu", rekao je on, aludirajući takođe na Masovu izjavu.


LOAZO:RAZGOVORI O PRIDRUŽIVANjU SRBIJE EU BIĆE NASTAVLjENI

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo kaže da Evropska unija mora da sredi "svoju kuću" nakon izlaska Britanije, ali da će razgovori o pridruživanju Srbije EU biti nastavljeni.

To što je u intervjuu Politici rekla da EU više nije u situaciji, bar u ovom trenutku, da prima nove članice, Loazo kaže da Francuska samo govori jezikom prijatelja.

"Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, da ispuni tu ambiciju. Francuska govori jezikom prijatelja i govori iskreno. Iskrenost nas prisiljava da u trenutku kada EU preživljava odlazak Britanije, kažempo da je suočena sa izazovima sa kojima mora da se ponese. Reći nešto suprotno tome bi bilo nepošteno", rekla je Loazo.

Ona je dodala da Francuska želi da zadrži lidersku poziciju u Evropi i da se evropski projekti i odnosi nastavljaju i dalje.

"Dok mi sređujemo našu kući, razgovori Srbije i EU se nastavljaju. Mnogo toga je postignuto, napredak se dešava, ali mnogo toga će se još desiti. Kao prijatelj govorim da moramo da sagledamo stanje stvari, naših zajedničkih ambicija i puta koji zajedno moramo da pređemo da bi stigli do zajedničkog cilja", zaključila je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio francuskoj ministarki za iskrenost.

"I tu nemam šta da dodam. To je sve ono što smo znali. To je korektan odnos, bolje da nam kažu istinu, nego da nas obmanjuju. To prijatelji rade", rekao je Vučić.