Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Natali Loazo, ministarka u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske razgovarali su danas o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i multilateralnoj saradnji.

Ministar Dačić je, uz ocenu da su odnosi između Srbije i Francuske tradicionalno dobri i prijateljski, istakao da Srbija želi da se oni i dalje produbljuju.

On je izrazio očekivanje da će dosadašnja uspešna saradnja kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, biti dodatno osnažena predstojećom posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Ekonomski odnosi sve bolji; Makron dolazi u julu? Loazo: Razgovori o pridruživanju će biti nastavljeni

Zahvalio je na podršci Francuske procesu evropskih integracija Republike Srbije i preneo očekivanje da će se ona nastaviti i tokom daljeg pregovaračkog procesa o pristupanju Srbije EU.

Natali Loazo je, istakavši da Francuska sa Srbijom neguje posebno bliske i prijateljske odnose utemeljene na savezništvu tokom Prvog svetskog rata, konstatovala da su savremeni bilateralni odnosi sadržajni i sveobuhvatni i založila se za jače prisustvo Francuske kako u Srbiji, tako i u regionu.

PROČITAJTE JOŠ:  Srbija važan partner Francuske i EU u regionu

Prenela je zadovoljstvo što je francuska kompanija Vansi preuzela upravljanje beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" i založila se za dalje unapređenje bilateralne ekonomske saradnje.

Izrazila je i očekivanje da će dve zemlje nastaviti uspešno da sarađuju i na multilateralnom planu.

Obostrano je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za dalje intenziviranje svih vidova saradnje od obostranog interesa.