SVE su manje šanse da se ostvari plan evropskih posrednika, po kome je do parafiranja dogovora između Beograda i Prištine trebalo da dođe do kraja ove godine.

Posrednica u pregovorima Federika Mogerini još pre pola godine, obraćajući se ambasadorima EU u Briselu, rekla je da veruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije "narednih meseci". Uz opasku da se "poigrava datumima", ona je tada istakla da se 2019. navršava 20 godina od rata na Kosovu, zbog čega veruje da je vreme da se taj sukob konačno okonča.

Kako je u međuvremenu Priština napravila više koraka unazad, predsednik Aleksandar Vučić ocenio je preksinoć da su šanse za dogovor sa kosovskim Albancima "mnogo manje nego što su bile", kao i da Priština neće nastaviti dijalog dok traje mandat aktuelne evropske administracije.

Pročitajte još - Haradinaj: Teško je verovati Evropljanima

Posle izbora za evropski parlament u drugoj polovini maja, nova Evropska komisija stupiće na dužnost 1. novembra, tako da će vruć kosovski krompir verovatno sačekati nove evropske zvaničnike.

Nekadašnji ambasador u Austriji i Nemačkoj Milovan Božinović kaže, za naš list, da je teško očekivati da se do rešenja dođe do 1. novembra, osim u slučaju potpuno nove situacije u kojoj bi velike sile izašle sa konkretnom ponudom:

- Ali, to je teško izvodljivo, jer "veliki" nisu u takvim odnosima da bi mogli da iznesu opciju odgovarajuću za obe strane.

Božinović ukazuje i da će mnogo toga zavisiti od ishoda evropskih izbora i od toga koja će frakcija unutar Evropskog parlamenta biti jača. Jer, ako ojačaju snage koje hoće veću samostalnost nacionalnih država, kako smatra, to će biti potres koji će zahtevati vreme da bi se atmosfera unutar Evrope primirila. U tom slučaju, on ocenjuje da bi Beograd trebalo da zauzme stav "aktivnog strpljenja", što znači da smo zainteresovani da se do rešenja dođe, ali da to ne podrazumeva da ono može biti jednostrano i doneto pod pritiskom.


TOLERIŠU "NESTAŠKA"

EU se prema kosovskim liderima odnosi kao prema nestašcima čije se egzibicije tolerišu u očekivanju da će se uozbiljiti. Te diplomatske igre predugo traju - ocenjuje Božinović, povodom pasivnog stava Brisela prema taksama koje je Priština uvela na srpske proizvode, a koje je EU imala načina da sankcioniše.