Odlukom predsednika tzv. vlade Kosova Ramuša Haradinaja danas je sa mesta ministra državne uprave i lokalne samouprave smenjen član Srpske liste Ivan Todosijević. Njemu se, prema objavi Haradinaja, zamera to što je „uvredio Albance“ ističući da je „genocid u Račku izmišljen“.

"Odlučio sam da smenim ministra za javnu upravu Ivana Todosijevića. Ne mogu da tolerišem govor mržnje tog ministra. Neshvatljivo je da naše kolege izražavaju toliko neznanja, mržne i netolerancije prema žrtvama iz Račka i ostalim žrtvama Miloševićevog režima – navodi se u saopštenju Haradinaja i dodaje da „ u vladi koju vodim neće biti mesta za bilo kog ko na bilo koji način vređa druge na etničkoj, verskoj, rasnoj ili drugoj osnovi“.

PROČITAJTE JOŠ: Haradinaj smenio Rikala zbog budžeta

Istu sudbinu kao i Ivan Todosijević doživeo je i Nenad Rikalo koji je obavljao funkciju ministra poljoprivreda, ali i Vesna Mikić koja je smenjena sa mesta zamenika ministra pravde.

KANCELARIJA ZA KIM: HARADINAJU POTREBNI SAMO POSLUŠNI SRBI


Današnjom smenom ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića Ramuš Haradinaj je potvrdio da su njemu potrebni isključivo poslušni Srbi, koji će privremenim institucijama u Prištini davati privid multietničnosti, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.


Na ovaj način Haradinaj je pokazao da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiju kontinuirano uskraćuju ljudska i politička prava, pravo na istinu i sopstveno mišljenje, navodi se u saopštenju.


"Međutim, Haradinaj i njemu slični moraju da shvate da Srbi nikada neće prestati da stvari nazivaju pravim imenom i da će za njih agresija NATO-a na SR Jugoslaviju uvek biti agresija, a da će zlodela albanskih ekstremista pamtiti i ove i buduće generacije kao zločine kojih se gnuša sav civilizovani svet", ističu u Kancelariji za KiM.


Kako navode, verovatno će Haradinaj pronaći još nekog privatnog Srbina koji će biti fikus u njegovoj vladi, ali takav Srbin zasigurno neće imati legitimitet, ugled i podršku niti srpskog naroda na KiM, niti Republike Srbije.


Haradinaj je danas saopštio da je razrešio Todosijevića zbog, kako je naveo, govora mržnje.


Teodosijević je razrešen zato što je rekao da u Račku, na Kosovu i Metohiji, nije bilo masakra, već da su u tom mestu tokom poslednjih sukoba pobijeni albanski teroristi.