PREMIJER tzv. Kosova Ramuš Haradinaj navodi da je srpski patrijarh Irinej tokom posete Kosovu i Metohiji "zaboravio da ohrabri Srbe" da prihvate saradnju koju im nude centralne institucije u Prištini.

"U svojoj duhovnoj poruci tokom posete Republici Kosovo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej zaboravio je da ohrabri Srbe da pruže ruku poverenju, pomoći i saradnji koju Priština nudi", naveo je Ramuš Haradinaj na Tviteru.

Patrijarh srpski u utorak je tokom obraćanja vernicima u severnom delu Kosovske Mitrovice rekao da crkva želi kompromis na Kosovu i Metohiji i da se moli Bogu da dođe do kompromisa,"ali za kompromis u kome će KiM ostati u Srbiji".

"A narodu albanskom, ja znam za šiptarski narod, a ovo posle zove se albanski narod, da im se da puno prava, dostojanstva ljudskoga, da imaju svoj jezik, svoje pravo, da se po tome ponašaju. No zemlja srpska ne može tuđa da bude nego srpska. Istina je da ono što se da i pokloni to je za sva vremena izgubljeno", rekao je patrijarh Irinej.

HARADINAJ APELOVAO NA DRŽAVE DA NE UKIDAJU DONACIJE KOSOVU

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, apelovao je na države donatore da ne umanjuju podršku Prištini, zahvaljujući kojoj je, kako je rekao, "Kosovo postalo održivije mesto za život, a beleži i napredak u reformama".

Haradinaj je na tribini posvećenoj koordinaciji inostranih donatora Kosovu, rekao da su donacije i doznake koje Priština dobija poslednjih 20 godina veoma korisne i doprinele su napretku.

"Nemojte biti razočarani bilo kakvim postpcima koje ste mogli videti na Kosovu i ne umanjujte vašu podršku. Vi niste stvorili parazita, već državu koja napreduje", rekao je Haradinaj, prenosi Kosovapres.

PORČITAJTE JOŠ - Haradinaj: Ako su takse uslov, priznanje nam nije potrebno

Šefica Kancelarije EU u Prištini, Natalija Apostolova izjavila je da su donacije EU od oko 100 miliona evra godišnje namenjene vladavini prava, ekonomiji, obrazovanju, poljoprivredi i energetici.

"Ove donacije su zaista pomogle živote građana na Kosovu. Ovaj forum je prilika da se vidi šta je postignuto i da se naprave planovi za budućnost", rekla je Apostolova.