Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, situaciji na Kosovu i Metohiji, regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije.


Predsednik Vučić je istakao da je prošlonedeljna poseta slovačkog premijera Srbiji jasan znak da su obe zemlje opredeljene za dalje jačanje bilateralne saradnje na svim poljima.

On je izrazio zahvalnost što Slovačka, uprkos brojnim pritiscima, istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predsednik je naglasio i da je za Srbiju važno da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Kosova i Metohije, posebno u radu ove Misije na terenu.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić je izrazio veliku zabrinutost zbog dešavanja na severu Pokrajine.

“Upad tzv. kosovskih specijalnih jedinica na sever Kosova i Metohije, kao i upotreba sile prema srpskom stanovništvu, govore da se ostvarilo upravo ono čega smo se pribojavali i na šta smo u više navrata upozoravali, a to je da će Priština nastaviti sa jednostranim i provokativnim aktima, čime rizikuje da dalje pogorša bezbednosnu situaciju u Pokrajini. Ovakvi incidenti nas još više udaljavaju od suštine dijaloga”, istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi pod okriljem Evropske unije, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane, ali je neophodno da prištinska strana povuče anticivilizacijske takse na srpsku robu.

„Zapadni Balkan je u fokusu slovačkog predsedavanja OEBS-om i mi sa velikom pažnjom pratimo situaciju na Kosovu i Metohiji“, naglasio je slovački ministar i predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak.


MAJA GOJKOVIĆ SE SASTALA S LAJČAKOM

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se u Beogradu s ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Gojković je rekla da Srbija podržava aktivnosti slovačkog predsedavanja OENS-u i istakla da je za Srbiju posebno važno da OEBS sačuva sveobuhvatni statusno-neutralni pristup Kosovu i Metohiji.

Ona je ukazala na saradnju s Misijom OEBS-a u Srbiji u reformskim procesima u oblasti vladavine prava, reformi pravosuđa, kao i na izradi nove medijske strategije, i navela da skupština pridaje veliki značaj saradnji s Parlamentarnom skupštinom OEBS-a, o čemu govori i aktivno učešće stalne delegacije Parlamenta Srbije pri OEBS-u.


Maja Gojković i Miroslav Lajčak / Foto Tanjug


Lajčak je ukazao da je Slovačka preuzela čast i obavezu predsedavanja OEBS-u, da veruje u potencijale organizacije, kao i da OEBS ima značajnu ulogu u jačanju dijaloga, prevenciji konflikata i izazovima 21. veka.

On je ukazao da u Srbiji dolazi nekoliko dana nakon objavljivanja Izveštaja o Srbiji za 2019. i podsetio da Slovačka snažno podržava EU perspektive Srbije i regiona.

PROČITAJTE JOŠ: Gojković i Džuma razgovarali o prijateljstvu i saradnji Srbije i Kenije

Gojkovićeva je navela da Srbija nastavlja sa unutrašnjim reformama i da je otvorena za unapređenje rada parlamenta i podsetila da je pozivala predstavnike opozicionih stranaka na Kolegijum, i navela da će nastaviti s tom praksom, izrazivši zadovoljstvo što su se jedna poslanička grupa i pojedini samostalni poslanici, koji su do sada bojkotovali rad u plenumu, vratili na zasedanja.

Lajčak je napomenuo da su javni protesti deo demokratije, ali da to ne treba da bude alternativa delovanju unutar institucija, i ukazao da opozicija ima svoje mesto u demokratiji i ima svoje mesto i odgovornost u skupštini.

Gojkovićeva i Lajčak su u današnjem razgovoru takođe istakli da su bilateralni odnosi Srbije i Slovačke snažni i prijateljski, i pozdravili rešavanje pitanje duga potpisivanje Sporazuma o regulisanju duga Srbije prema Slovačko, čime je rešeno jedino otvoreno pitanje u odnosima dve zemlje.

Gojkovićeva je istakla da je i međuparlamentarna saradnja veoma dobra i dodala da doprinos odnosima dve zemlje daju pripadnici slovačke nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Slovačkoj, dodaje se u saopštenju iz Skupštine Srbije.