Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Fondacije Konrad Adenauer i nekadašnjim predsednikom nemačkog Bundestaga Norbertom Lamertom o evropskoj perspektivi Srbije, procesu reformi koje sprovodi srpska vlada i dosadašnjoj saradnji sa ovom Fondacijom.

Brnabić je potvrdila je da je priključenje Uniji strateški cilj Srbije i prioritetni zadatak države.

Pored oblasti vladavine prava, kako je objasnila premijerka, fokus vlade u budućem periodu biće na ostvarivanju stabilnog rasta BDP, smanjenju nezaposlenosti i otvaranju novih radnih mesta i u tom smislu povećanju životnog standarda građana.

Bez obzira na to što proces pristupanja Evropskoj uniji zahteva vreme, nekadašnji predsednik nemačkog Bundestaga smatra da Srbija nesumnjivo ima evropsku perspektivu, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

On je dodao da je ohrabren učinjenim reformama u oblasti ekonomije, njenoj stabilizaciji i sveobuhvatnoj transformaciji srpskog društva, objašnjavajući da su pred našom zemljom i dalje veliki izazovi na evropskom putu.

Premijerka Brnabić zahvalila je na podršci Nemačke evropskim integracijama i na dobroj saradnji Konrad Adenauer fondacije sa insitucijama u Srbiji.

GOJKOVIĆEVA RAZGOVARALA SA PREDSEDNIKOM FONDACIJE KONRAD ADENAUER


Predsednik Fondacije Konrad Adenauer, Norbert Lamert rekao je na sastanku sa predsednicom Skupštine Srbije, Majom Gojković da je njegovo uverenje da Srbija pripada malom broju zemalja koje imaju perspektivu članstva u EU i ukazao da Zapadni Balkan u perspektivi pripada evropskoj zajednici, saopšteno je iz parlamenta.


Lamert je naveo i da imajući to u vidu mora biti i u interesu same Evrope da region bude deo te zajednice, ali da ne može spekulisati kada će zemlje koje teže EU bitu spremne i kada će sama EU biti spremna za proširenje.

Gojković je Lamertu, koji je u svojstvu predsednika nemačkog Bundestaga pre dve godine bio u poseti Srbiji, zahvalila na dobroj saradnji, a potom su se saglasili da je saradnja Skupštine Srbije i Bundestaga, uključujući i saradnju na nivou odbora, kao i na nivou razmena poseta poslanika, veoma dinamična.

Ona je ukazala na dobru saradnju Srbije sa Fondacijom Konrad Adenauer i podsetila na dosadašnju uspešnu saradnju Narodne skupštine i odbora sa kancelarijom Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, kroz različite projekte i zajedničke aktivnosti, te istakla spremnost Skupštine Srbije na nastavak saradnje i realizaciju sličnih zajedničkih projekata i aktivnosti.


PROČITAJTE JOŠ: Gojković: Važan trenutak za raspravu o Kosmetu

Gojković je upoznala Lamerta sa aktuelnim radom Parlamenta i ukazala da manji deo opozicije bojkotuje deo rada Skupštine Srbije, te podsetila da je pozivala i da će nastaviti da poziva šefove poslaničkih grupa na razgovor o unapređenju rada parlamenta i postojećeg Poslovnika o radu.

Lamert se osvrnuo i na slična iskustva zemalja u regionu u kojima opozicija bojkotuje rad parlamenata i rekao da je parlament najvažniji politički forum za jednu naciju i da nije dobra odluka da se takav forum ne iskoristi, kao što i svaka većina treba da se kritički odnosi i prema svojim postupcima.

Gojković je ukazala da je dobro što su se pojedini samostalni poslanici, kao i jedna poslanička grupa zbog važnosti tema o kojima se raspravljalo u Parlamentu, vratili na zasedanja Narodne skupštine.