Kosovo je glavni izvor nestabilnosti i mogućeg konflikta u regionu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da je ta teritorija "praktično nekontrolisana".

Pročitajte još: Mustafa: Istražujemo ko je uključio sirene tokom akcije ROSU

"Ona nije samo uzrok nestabilnosti, već i potencijalne opasnosti, nekontrolisana teritorija u srcu Evrope. Nadamo se da će pokrovitelji Prištine, koji više vole da se bave svojim interesima, upotrebiti svoj uticaj da urazume lidere kosovskih Albanaca. U suprotnom, može doći do nepovratnih posledica", rekla je Zaharova, prenosi Tas s.

Pročitajte još: Palmer: Beograd i Priština hitno da se vrate dijalogu

Zaharova je rekla i da će Rusija tražiti kažnjavanje svih odgovornih za prebijanje člana misije UN na Kosovu, državljanina te zemlje, Mihaila Krasnoščekova.

"Hapšenje i prebijanje ruskog državljanina, člana UN koji ima diplomatski imunitet, svedoči o klimi potpunog bezakonja na toj teritoriji, apsolutnom prkosu međunarodnom pravu i pravilima civilizovanih međunarodnih kontakata", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, Rusija će nastaviti da pažljivo prati istragu tog incidenta i zahteva kažnjavanje svih odgovornih "u celom lancu komande".

Specijalne jedinice kosovske policije upale su 28. maja na sever KiM i tom prilikom uhapsile 28 osoba.

Uhapsili su i dva člana Unmika, među kojima je bio Mihail Krasnoščekov koji se trenutno nalazi na lečenju na VMA.

ZAHAROVA: SLUČAJ ASANŽ PRIMER DVOSTRUKIH STANDARDA


Tužba protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža je upečatljiv primer zapadnjačke politike dvostrukih standarda u oblasti ljudskih prava, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Cela ta priča je upečatljiv primer politike dvostrukih standarda - kada države koje vole da propovedaju drugim državama zbog svega vezanog za ljudska prava, najednom počnu da zaboravljaju sve o njima i rade isključivo za svoje ineterese", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi Tass.

Prema njenim rečima, hapšenje Asanža predstavlja kršenje slobode medijskih prava, kao i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Prethodnih godina, na različitim međunarodnim forumima o ljudskim pravima, predstavnici Rusije su u centar pažnje stavljali sutuaciju oko Asanža, pozivajući države da se povinuju svojim međunarodnim obavezama u sferi ljudskih prava", rekla je Zaharova.

Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks koji je objavljivao poverljive informacije o aktivnostima brojnih vlada u svetu, među kojima je i američka.

On je 2012. godine, plašeći se da ne bude izručen SAS iz Švedske u kojoj je osumnjičen za silovanje dve žene, pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu gde je proveo skoro sedam godina.

U aprilu ove godine Ekvador mu je ukinuo azil i on je uhapšen zbog nepoštovanja suda i od tada se nalazi u pritvoru u Londonu.