Delegacija političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije započela je svoju dvodnevnu posetu Berlinu sastankom sa direktorom Kancelarije za jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristijanom Helbahom, a glavna tema bila je trenutna političko-bezbedonosna situacija na Kosovu.


Delegacija Srba u kojoj su predsednik SRpske liste Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i članovi predsedništva Bratislav Nikolić i Saša Milosavljević informisali su sagovornike o stanju i položaju srpskog naroda na KiM i o permanentnom kršenju prava Srba.


Oni su istovremeno ukazali na sve veće tenzije koje su, kako su naveli, rezultat određenih odluka vlasti u Prištini, ali i na potrebu da se dijalog nastavi i da se uklone prepreke kako bi se dala šansa rešavanju svih problema.


Pročitajte još: IZBORI NA KiM: Srpska lista proglasila pobedu; Građani Mitrovice na ulicama, Đurić: Nastavićemo da se borimo (FOTO)


Na sastanku je bilo reči i o poslednjoj akciji policije Kosova na severu KiM kada je "bez potrebe upotrebljena velika sila pod izgovorom borbe protiv korupcije i kriminala i da postoji opasnost da se sa takvom praksom može nastaviti sa ciljem zastrašivanja srpskog naroda".


Helbah je čestitao predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću na ponovnom izboru za gradonačelnika Severne Mitrovice, a Rakić je konstatovao da je to bila prva čestitka nekog iz međunarodne zajednice, koja je, kako je naveo, trebalo da čestita na tome što su izbori na severu KiM protekli mirno.


Delegacija Srpske liste nastavlja sutra posetu Berlinu sastancima sa savetnikom kancelarke Merkel Matiasom Lutenbergom, te sastancima u Bundestagu, navodi se u saopštenju kancelarije za saradnju s medijima Srpske liste.