Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Savet bezbednosti UN "predstavlja važnu platfromu" za raspravljanje o kosovskom pitanju i da su zbog toga "neki nervozni i ne žele da se tamo govori o tome".

"Od same sednice ne očekujem strateški zaključak, ali je prilika da Srbija iznese i argumente i prikaže kakvom smo teroru izloženi na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić za TV Prva.

Govoreći o današnjim sastancima srpskog rukovodstva sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, Đurić je rekao da je to veoma važno i da je Srbija zemlja koja nema luksuz da razgovara samo sa državama sa kojima se slaže, već i sa onima sa različitim stavovima.

Pročitajte još - Drecun: Još jedna sednica, a ne "Dan D"


Na pitanje o različitim izjavama predstavnika Kfora o tome da li su bili obavešteni o akciji ROSU na severu Kosova, Đurić je kazao da njihovi "verbalni preokreti" govore da njihova politika nije statusno neutralna.

"Od ljudi na Kosovu i Metohiji često čujem da nemaju do kraja poverenje u njihovo delovanje", rekao je Đurić.

ĐURIĆ: VUČIĆ ĆE IZNETI ČELIČNO SNAŽNE ARGUMENTE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristiće današnji sastanak s visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, da upozna američku stranu sa svim potezima Prištine kojima se krši međunarodno pravo, s teškim položajem Srba na Kosovu i Metohiji i s brutalnim napadima na radnike Ujedinjenih nacija, izjavio je danas direktor kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

On je za TV Prva rekao da je izuzetno važno da predstavnici država koje ne dele stavove Srbije po pitanju KiM, čuju argumenti srpske strane, koji su u ovom trenutku, kako je istakao, "čelično snažni".

“Mi smo mala zemlja i nemamo luksuz da razgovaramo samo sa onima sa kojima se u političkom smislu slažemo, a poznato je da sa SAD po pitanju KiM imamo različite stavove, ali moramo da razgovaramo čak i sa onima s kojima imamo drugačije stavove, pogotovo sada kada imamo pregršt čelično snažnih argumenata”, naveo je Đurić.

On je podsetio da su srpsko državno rukovodstvo i predsednk Vučić mesecima pre nego što je Priština povukla niz neprimerenih poteza, kao što je uvođenje taksi na srpsku robu, upozoravali na štetne posledice, ali da reakcija međunarodne zajednice izostala.