Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvovaće u nedelju, 30. juna, na sastanku u formatu "kvinteta" Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi, povodom Međunarodnog dana parlamentarizma, 30. juna.

Sastanak će prvi put u istoriji ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije okupiti rukovodstvo IPU, predsednike parlamenata koji su predsedavali IPU i Srbije, kao domaćina predstojeće skupštine ove organizacije.

Kako se navodi u saopštenju iz srpskog parlamenta, na sastanku u Ženevi razgovaraće se o značaju osnivačkih vrednosti i principa IPU-a i parlamentarne diplomatije, o postignutim rezultatima na prethodnim skupštinama, kao i o predstojećim aktivnostima.

Predsednica Skupštine Srbije govoriće o predstojećem 141. zasedanju IPU, od 13. do 17. oktobra u Beogradu.

Pored Gojkovićeve, na sastanku "kvinteta" IPU učestvovaće predsednica Saveta Federacije ruske skupštine Valentina Matvijenko, koja je predsedavala 137. Skupštine IPU u Sankt Peterburgu.

Učestvovaće i predsednik Saveta Šura Katara Ahmed bin Abdulah Zaid Al Mahmud, predsedavajući 140. Skupštine IPU u Dohi, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron i generalni sekretar organizacije Martin Čangong.

Poslednji dan juna Ujedinjene nacije su proglasile za Međunarodni dan parlamentarizma upravo u cilju isticanja značaja nacionalnih parlamenata i IPU.

Na taj način se ujedno obeležava i 130 godina postojanja IPU, kao najstarije međunarodne parlamentarne organizacije, koja je osnovana 1889. godine.

Od tada je, od male grupe parlamentaraca koja je bila posvećena promovisanju mira kroz parlamentarnu diplomatiju i dijalog, prerasla u globalnu organizaciju nacionalnih parlamenata, koja danas okuplja 179 zemalja.