Glas Amerike ("VOA") precizira, pozivajući se na izvore u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR), da je u razgovoru generala Toda Voltersa, glavnokomandujućeg NATO i snaga SAD u Evropi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, bilo reči o potrebama očuvanja i pospešivanja postojećih vidova komunikacija sa Kforom.

Za "VOA" su iz Vrhovne komande dali tu izjavu povodom ne sasvim preciznih navoda pojedinih medija o sadržaju razgovora Vučića i Voltersa.

"Aktuelni komandant Kfora (Lorenco Dadario) komunicira sa Vojskom Srbije i možda je to bilo pogrešno prevedeno. General Volters je zahvalio svim liderima za podršku koju daju tom načinu komunikacije i istakao koliko je važno to što komandant Kfora ima mogućnost direktne komunikacije sa svima u regionu kako bi se održao mir. Da bude u mogućnosti da brzo stiša napetosti ili nasilne incidente", rečeno je Glasu Amerike.

Pročitajte još - Volters: Ulazak u NATO nije preduslov za ulazak u EU


U nekoliko medijskih interpretacija saopštenja nakon susreta generala Voltersa i predsednika Srbije Vučića u Beogradu navedeno je da je "general Volters prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogućnost medusobne komunikacije sa komandantom KFOR-a na Kosovu", navodi "VOA".

Glasu Amerike je u SACEUR ukazano i da je svrha Voltersovog boravka na području zapadnog Balkana bila promocija mira.

"U svakoj od država imao je sastanke sa liderima da bi se informisao o situaciji na terenu, istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje sa vojnim snagama NATO u regionu i da bi promovisao mir i stabilnost na tom području", kažu u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.