Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je na sastanku sa generalom Todom Voltersom, glavnokomandujućem NATO snaga u Evropi, nije bilo reči ni o kakvoj crvenoj liniji.


Vulin je to rekao na RTS, upitan da li je na sastanku Voltersa i predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića bilo reči o hitnoj vezi sa KFOR-om.


"Nismo razgovarali o uspostavljanju nekakve nove linije, već je predsednik Vučić, koji je vrlo iskren, otvoren i svakom u lice kaže istinu, samo rekao da kada je bila kriza na prostoru KiM (kada su specijalne jedinice ušle na sever) generalu Mojsiloviću i našoj državi se niko iz KFOR-a nije javio", naveo je Vulin.


Vučić je Voltersu rekao da "očekuje da oni budu uvek dostupni za nas, za našu vojsku, da znamo šta se dešava i da vi znate šta mi i kako mislimo", preneo je Vulin i dodao da se Volters apsolutno saglasio sa tim


"Nikakvo uspostavljanje nekakvih linija, već je predsednik Vučić jasno i glasno tražio, sa čime se general Volters složio - javite se, dajte nam informaciju ili primite informaciju od nas", rekao je Vulin.


VULIN: VLADAVINA PRAVA U HRVATSKOJ NA NAJNIŽIM GRANAMA


Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je, komentarišući vest da se hrvatska predsednica usprotivila odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, da ne zna da li će EUreagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena kada predsednica odbija da sprovede odluku Ustavnog suda.


"Ustavni sud je rekao 'u Vukovaru Srbi moraju da mogu da pišu ćirilicu', ništa više, samo da imaju pravo da pišu ćirilicom i da kada već tu žive, a nisu uspeli baš sve da ih proteraju, na tablama negde mora da se pojavi ćirilica. Očekujemo od Evropske unije da reaguje", kazao je ministar odbrane za RTS dodajući da bi bio jako srećan kada bi ta „neoustaška politika već jednom prestala“.

Kako god se ponašate prema ćirilici kroz istoriju, tako se ponašate i prema Srbima, kaže on.


PROČITAJTE JOŠ: NOVI NAPAD NA SRBE U HRVATSKOJ: Maskirani presreli sezonskog radnika i "dali" mu 24 časa da napusti Dubrovnik

"Ko god je hteo da ukine ćirilicu, od Austrougarske preko Hitlerove Nemačke, taj je hteo da ukine i Srbe. Žao mi je što Hrvatska ne može da se otrgne od neoustaške politike i što nije u stanju da napravi otkolon od ustaštva i Nezavisne Države Hrvatske i što neprekidno pokušava da opravda jasenovački genocid ili zločine iz 'Oluje' ", naglasio je ministar i izrazio nadu da će „Evropa reagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena i da je na najnižim granama“.

"Sramota je da se ne poštuju odluke Ustavnog suda, ili jednostavno kada je reč o Srbima ništa nije važno. Onda za nas nema ni suda, ni pravde, ni države, ni vladavine prava", zaključio je Vulin.