Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas generalnog sekretara Parlamentarne grupe Japan-Srbija i državnog sekretara za zaštitu životne sredine Japana Minoru Kiućija, sa kojim je konstatovao da je prošla godina bila od izuzetnog značaja za srpsko-japanske odnose, zahvaljujući veoma uspešnoj poseti premijera Šinzo Abea i naklonosti koju je zadobio u Srbiji.

Japanski zvaničnik je rekao da Srbija ima ključnu ulogu u promociji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da u Japanu veoma cene pristup predsednika Vučića odnosima u regionu.

On je takođe izrazio zadovoljstvo saradnjom Srbije i Japana na multilateralnom planu.

Vučić je uputio pozdrave premijeru Abeu i čestitao pobedu vladajuće koalicije na izborima za gornji dom Parlamenta, održanim pre dva dana, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

On je rekao da ga raduje što će imati priliku da se vidi sa njim tokom svoje posete Japanu u oktobru, kada će prisustvovati zvaničnoj ceremoniji krunisanja cara Naruhita.

Vučić je izrazio nadu da će bilateralni odnosi nastaviti da se uspešno razvijaju i da će Japan biti zastupljeniji u Srbiji kroz turizam i kulturu, a posebno kroz ekonomsku saradnju, s obzirom na to da su japanske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i, kao takve, primer drugim investitorima iz Japana.

Naglasio je da Srbija veoma poštuje solidarnost i pomoć Japana, čije su donacije u poslednjih dvadeset godina premašile pola milijarde evra.

Predsednik Vučić i državni sekretar Kiuići su razgovarali i o situaciji u regionu, posebno u svetlu inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koju su pokrenuli vlada Japana i premijer Abe.

VUČIĆ I VAN DEN DOL: JAČATI EKONOMSKE VEZE DVE ZEMLjE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Holandije Hendrika van den Dola i zahvalio mu na doprinosu razvoju odnosa dveju zemalja, izrazivši očekivanje da će u budućnosti biti više kontakata u okviru političkog dijaloga, kao i inicijativa za ekonomsku saradnju.

Ambasador Van den Dol je zahvalio na saradnji i podršci koju je imao tokom diplomatskog mandata u Srbiji, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Hendrik van den Dol i Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

On je rekao da holandske kompanije, koje su već prisutne na srpskom tržištu, uspešno posluju, dok je vidljiv sve veći interes mogućih novih investitora, pa je izrazio uverenje da će ekonomske veze ojačati, posebno u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i obnovljivih izvora energije, a uz pomoć Holandsko-srpske privredne asocijacije.

Ambasador Van den Dol je preneo podršku Vlade Holandije evropskom putu Srbije i rekao da je tokom četvorogodišnjeg mandata zapazio mnoge pomake u našoj zemlji, uz očekivanje da ćemo završiti neophodne reforme.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena društvenim i ekonomskim reformama i posebno očuvanju regionalne stabilnosti.