PREDSTAVNICI vlasti i opozicionih stranaka u utorak su prisustvovali skupu, koji je inicirao Fond za otvoreno društvo na Fakultetu političkih nauka, na kome se govorilo o izbornim uslovima. Skup je trajao tri sata i bio zatvoren za javnost, a saznajemo da su u jednom trenutku razmenjene i žustre reči.

Na sastanku su bili članovi Predsedništva SNS Nebojša Stefanović i Vladanka Malović, poslanici SNS Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, lider i potpredsednica SSP Dragan Đilas i Marinika Tepić, lider DS Zoran Lutovac, potpredsednik Jeremićeve NS Miroslav Aleksić, predstavnik SDS Aleksandar Ivanović, lider ZzS Nebojša Zelenović, predstavnici LDP, Dveri, PSG... kao i predstavnici civilnog društva.

Izvršni direktor Fonda Milan Antonijević izjavio je posle sastanka da su želeli razgovore u atmosferi bez medija o svim temama.


Pročitajte još - Gojković: Vlast se dobija na izborima, opozicija zna da nema podršku

Nezvanično se pominje da je u utorak dogovoreno da sledeći sastanak bude u avgustu, a ukupno bi trebalo da ih bude pet. Tako će se na narednim debatama razmatrati birački spiskovi, pristup medijima, finansiranje kampanje i obezbeđivanje biračkog prava.

Kako su mediji u utorak, ipak, došli do informacije da se skup održava i pojavili se ispred sale na FPN, Vladimir Đukanović je, dok je sastanak još trajao, na svom tviter-nalogu optužio SzS da je pozvao novinare:

- Na predlog Fonda, uz pravilo koje je moderator definisao - da nema medija, pristali smo da dođemo na skup na kome bismo govorili o izborima. Gospoda iz SzS su prekršili pravilo moderatora. Očito je da su imali za cilj da politizuju skup. Jadno i bedno.


Đukanović je po završetku sastanka naveo da nije reč ni o kakvim pregovorima i da je bilo zamišljeno da se obavi prezentacija CeSID-a i Crte o izbornom zakonodavstvu.

- SzS ne zanimaju nikakvi izborni uslovi, već im je namera bila da "nameste" vlast, kako bi se pokazalo kako je vlast "poklekla" pred zahtevima opozicije i eto sada pregovara o izbornim uslovima.


Prema našim informacijama, na sastanku je Stefanović izneo stavove u ime SNS, a teške reči i optužbe razmenjivali su Đilas i Aleksić sa Đukanovićem. Na primedbu Aleksića da vlast kontroliše medije, Đukanović ga je pitao kakva je bila TV Trstenik dok je on vladao tom opštinom. Nadovezao se Đilas s nešto oštrijim konstatacijama. Đukanović je njemu odbrusio "da više ne može kao nekada da kupuje medije".


REŠIVI PROBLEMI

PET okruglih stolova, kako je zamišljeno, trebalo bi da se održi do raspisivanja parlamentarnih i lokalnih izbora. Osnovni cilj je da se pažnja usmeri na probleme koji mogu da se reše ili da se ublaže do izlaska na birališta.