DIJALOG vlasti, opozicije i nevladinog sektora o poboljšanju izbornih uslova u ponedeljak je "zapeo" oko medija. Savez za Srbiju je dao rok da se u Skupštini do 15. septembra izabere novi sastav REM-a, jer, kako kažu, ovaj trenutni svoj posao ne radi savesno. Ako se to ne ispuni, najavljuju bojkot izbora i građanske nemire. S druge strane, predstavnici vlasti ukazuju na to da je REM nezavisno telo i da Skupština nijednog člana ne može da razreši osim ako on ne prekrši zakon.

Pročitajte još - Zloupotrebili tehnički skup

Predsedavajući SzS Nebojša Zelenović kazao je, posle sastanka na Fakultetu političkih nauka, da novi sastav REM-a otvara prostor da se razgovara o drugim izbornim uslovima:

- Zasada se vlast nije pomerila ni za milimetar i SzS aktivno priprema strategiju bojkota izbora.

SzS odlučio je da ne učestvuje na preostala dva okrugla stola, na kojima razgovaraju vlast i opozicija, jer, kako su obrazložili, "taj format sastanaka ne daje rezultate".

Međutim, predstavnik SNS-a Goran Vesić kazao je da uopšte nisu razumeli šta želi opozicija:

- Opoziciju su jedino interesovali REM i RTS, jer Đilas ima sekunde koje prodaje. Njihovi zahtevi su da se Vučiću zabrani bavljenje politikom i da se REM promeni nezakonito, kako bi tamo vratili Đilasa. Da bi se promenio član REM-a, većina u tom savetu na osnovu činjenica mora da izglasa da je on prekršio zakon. Tek onda Skupština Srbije može da odlučuje.

Na okruglom stolu u ponedeljak je očigledno bilo dosta oštrije. Vesić je rekao da nisu govorili o medijima, već o zastupljenosti stranaka u sredstvima informisanja tokom kampanje, kao i da je opozicija mislila da će vlasti doneti odluku kako mediji treba da izveštavaju:

- Nama to ne pada na pamet, niti da urednicima dajemo uputstva, kako je predlagao Zoran Živković. Nećemo ni komesarski da smenjujemo rukovodstvo RTS-a, što su tražili.

Lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić napustili su skup desetak minuta pre kraja. Oni su rekli da će predsedništvima svojih stranaka predložiti da se više ne učestvuje u razgovorima.

- Vlast nijedan zahtev nije usvojila, ne želi ništa da menja - kazao je Obradović.

Ipak, jedan dogovor je postignut - osnivanje nadzornog odbora u Skupštini koji će pratiti rad medija.

PRAZNE TRI STOLICE

U REM-u sada, od devet propisanih, sedi šest članova. Tri nikada nisu izabrana, tako da u neku ruku funkcioniše okrnjen. Vladimir Orlić je naveo da bi po jedno preostalo mesto trebalo da predlože nacionalne manjine, Udruženje kompozitora i skupštinski odbor. Najavio je da će im u narednom periodu biti zatraženo da se izjasne o svojim kandidatima i da REM nastavi da radi u punom sastavu.