U Ujedinjenim nacijama u Njujorku počeo je celodnevni samit o klimatskim promenama, kako bi se sprečcilo da globalno zagrevanje dostigne još opasnije nivoe.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas na Samitu o klimatskim promenama u organizaciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša u Njujorku.

"Zemlja ispušta hladan krik: Prestanite", reči su kojima je generalni sekretar UN Antonio Guteres otvorio samit, prenosi AP.

Guteres je poručio svetskim liderima da nije vreme za pregovore već za delovanje kako bi se postigla neutralnost ugljenika do 2050. godine.

On je rekao da želi da ograniči povećanje globalne temperature, te dodao da svet to može da postigne.

Pročitajte još: Dačić na više skupova tokom boravka u Njujorku

Skup je okupio šefove država i vlada, predstavnike poslovnog i civilnog sektora, a najavljeni su novi koraci u suočavanju sa klimatskim promenama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Skupu su se obratili, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Dok su predsednici i premijeri razgovarali o tome čemu se nadaju u okviru svojih granica, francuski predsednik Emanuel Makron podsetio je kolege da u svoju trgovinsku i finansijsku politiku moraju da uključe klimatske promene.

Makron je rekao da zemlje ne bi trebale da uvoze robu koja povećava zagađenje ugljendioksidom.

Takođe je zamolio ostale nacije da povećaju svoja davanja u Zeleni klimatski fond, koji pomaže siromašnim nacijama u vezi rešavanja klimatskih pitanja.

Više od 60 svetskih lidera je spremno da razgovara, među kojima su oni iz Novog Zelanda, teško pogođenih Maršalovih ostrva, ali i Indije i Nemačke.

TRAMP SVRATIO NA SAMIT O KLIMATSKIM PROMENAMA

Iako Sjedinjene Države nisu bile na dnevnom redu, američki predsednik je neplanirano svratio na Samit.

Donald Tramp se zadržao oko 15 minuta, ali nije govorio.

Kako prenosi AP, on je pažljivo slušao obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel i indijskog premijera Narendu Modija pre nego što je napustio salu.