Poslednjeg dana svoje službene posete Vašingtonu potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić sastao se sa direktorom za Evropu Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće Džonom Eratom. Kako se ističe u saopštenju Srpske liste, glavna tema ovog sastanka bila je politička i bezbednosna situacija nakon nedavno održanih izbora na Kosovu i Metohiji kao i dijalog Beograda i Prištine. Izrazivši zabrinutost zbog odbijanja kandidata za budućeg premijera Kosova Aljbina Kurtija da uopšte razgovara sa političkim predstavnicima Srba koji su pobedili na izborima unutar srpske zajednice kao i njegove najave da neće provoditi već postignute dogovore u dijalogu Beograda i Prištine, Jevtić je naglasio da nema velikih očekivanja da do pravog i iskrenog dijaloga može doći u dogledno vreme. Jevtić je posebno ukazao na činjenicu da konstatno kršenje prava Srba na Kosovu i Metohiji kako političkih kao i drugih, se nastavlja i u izjavama Aljbina Kurtija nakon pobede njegove partije na izborima.


- U takvim okolnostima Srbi neće biti deo nove Vlade Kosova niti je to prioritet Srpske liste - rekao je Jevtić svom sagovorniku.

Džon Erat je na sastanku naglasio da je imenovanjem ambasadora Grenela za specijalnog izaslanika Bele kuće u dijalogu Beograda i Prištine, jasno stavljeno do znanja obema stranama da je rešavanje pitanja Kosova jedno od prioriteta predsednika Amerike Donalda Trampa i da se ta činjenica mora uzeti u obzir kako se ne bi propustila šansa da se postigne kompromis i konačni sporazum kroz dijalog. Visoki zvaničnik Bele kuće je posebno istakao da se zakoni moraju poštovati i rezultat izbora u potpunosti uvažiti i kada je reč o albanskoj i kada je reč o srpskoj i drugim nevećinskim zajednicama na Kosovu, tako da svi relevatni politički faktori moraju biti deo institucija onako kako i to zakoni na Kosovu nalažu.


PROČITAJTE JOŠ: Jevtić sa senatorom Džonsonom o nastavku dijaloga

Na kraju ovog sastanka potpredsednik Jevtić se zahvalio direktoru Eratu na razumevanju situacije i trenutnih političkih okolnosti kao i spremnosti da sasluša poziciju i stav političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije