Trenutne političke okolnosti nakon tek završenih vanrednih izbora kao i situacija na Kosovu bile su teme sastanka Dalibora Jevtića, potpredsednika kosovske Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci sa Pjerom Sardijem, italijanskim diplomatom na Kosovu.


Naime, kako je navedeno u saopštenju, Jevtić je u razgovoru sa ambasadorom Sardijem izrazio zabrinutost povodom poslednjih dešavanja, ispisivanju grafita na školi u Babinom Mostu kao i konstatnoj prisutnosti tenzija u društvu i provokacija sa ciljem izazivanja incidenata.


Jedna od tema razgovora dvojice zvaničnika bili su i vanredni parlamentarni izbori povodom kojih je Jevtić posebno naglasio da Srpska lista kao ubedljivi pobednik izbora unutar srpske zajednice na Kosovu želi da bude deo rešenja a ne deo problema budućih procesa. -Jevtić je ponovio stav da prioritet Srpske liste nije ulazak u Vladu Kosova u trenutnim okolnostima gde pojedini albanski lideri govore da neće razgovarati sa Srpskom listom već sa onim Srbima koji su dobili minoran broj glasova ali koji promovišu politiku asimilacije Srba - navodi se dalje u saopštenju za javnost i dodaje da Srpska lista nije niti će ikad podržati tu vrstu politike, politiku nestajanja Srba sa Kosova, politiku klimanja glavom, politiku ličnih interesa koju promovišu Nenad Rašić, Rada Trajković, Aleksandar Jablanović i Slobodan Petrović.


Pročitajte još: Dalibor Jevtić u poseti Vašingtonu


Ta politika je, kao je naveo Jevtić, doživela poraz na izborima i to ubedljiv.


- Srpska lista ima obavezu da štiti interese srpskog naroda, ali ne samo srpskog već i drugih nevećinskih naroda koji su takođe glasali za Srpsku listu - rekao je Jevtić i dodao da su iz ove liste spremni za razgovor sa svima koji će razgovarati sa punim uvažavanjem i poštovanjem zbog toga što ova lista predstavlja ogromnu većinu Srba na Kosovu.


- Baš kao što mi ne možemo da biramo albanske predstavnike, tako ni Albanci ne bi smeli politikom Slobodana Miloševića da biraju podobne Srbe spremne da zbog svog ličnog interesa urade sve na štetu srpskog naroda na Kosovu. Takav pristup nije dobar za čitavo kosovsko društvo i posebno nije dobar u procesu izgradnje poverenja među narodima - ocenio je Dalibor Jevtić poptpredsedik Srpske liste i potpredsendik kosovske Vlade i ministar za povratak u ostavci.


Inače, ambasador Sardi se zahvalio ministru Jevtiću na razgovoru i stavovima koje je mogao da čuje. On je ocenio da je potrebno raditi na što skorijem formiranju nove Vlade uz puno poštovanje volje građana. Na kraju sastanka dvojica sagovornika složila su se u oceni da je posebno potrebno raditi i dati pun doprinos i podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine kako bi se omogućilo rešavanje mnogih problema.