TRŽIŠTE ambalaže u Turskoj plasiralo je pre tri godine robu vrednu 20 milijardi dolara. Nastavili su da rastu, pa su ubrzo izvezli 1,7 miliona tona ambalaže u 180 zemalja, a plan im je da do 2024. proizvodnja ambalaže u Turskoj bude vredna 30 milijardi dolara, od kojih bi trećina bila namenjena izvozu. Baš zato su srpski proizvođači tokom ove godine, u nekoliko navrata, učestvovali na sajmovima u Turskoj.

Sajam ambalaže "Plastpak" u Izmiru posetilo je 13 firmi, a 24. internacionalni sajam industrije pakovanja EURASIA PACKAGING u Istanbulu 35 privrednika. Sajam plastike PLAST EURASIA ISTANBUL obišlo je 23 predstavnika preduzeća, a srpska privreda je učestvovala i na bilateralnim razgovorima u okviru klastera za hemiju. Udruženje za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS i predstavnici sedam preduzeća iz Srbije su na poziv industrijske komore Burse učestvovali na bilateralnim razgovorima.


PROČITAJTE JOŠ:
Novi Sad, srce ženskog biznisa

- Sajmovi su značajni za razvoj proizvodnje plastičnih proizvoda u našoj zemlji, jer uvode nove tehnologije, mašine i sirovine u proizvodnju - objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS. - Privrednici imaju priliku da vide najnovije svetske proizvođače opreme i alata za plastiku, plastične profile, kalupe, mašine za brizganje plastike, flekso štamparske mašine, kontrolnu opremu, otpornike, senzore, indikatore, ispitnu opremu za plastiku, elektronske vage, boje, gumene aditive... Oprema je maksimalno robotizovana i vidi se veliki pomak u inovacijama kada je u pitanju oprema u oblasti proizvodnje plastičnih masa, ali najviše kada je reč o iznalaženje novih materijala koji su biorazgradivi i ne zagađuju životnu sredinu. Nekoliko preduzeća je kupilo nove mašine, a određen broj preduzeća kupuje gotove plastične proizvode ili ambalažu u Turskoj i plasira na tržište Srbije.

Industrijska proizvodnja u sektoru prerađivačke industrije veća je za 2,8 odsto u prvih osam meseci 2018. godine u odnosu na isti period 2017. U proizvodnji proizvoda od gume i plastike, u ovom periodu registrovan je rast od 2,1 odsto.

- Sektor proizvoda od gume i plastike beleži rast proizvodnje, kao i prerađivačka industrija - dodaje Stevanović. - Generalno posmatrano, rast oblasti proizvodnje od gume i plastike u Srbiji prati globalni trend, odnosno postoji povoljan ekonomski okvir za dalji rast ove privredne delatnosti. U prvih osam meseci ove godine proizvedene su 231.062 tone proizvoda od plastike. U prerađivačkoj industriji je zaposleno 438.078 ljudi, što je više za 6,6 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. U proizvodnji proizvoda od gume i plastike radi 26.878 zaposlenih, što je za šest odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

U prvih osam meseci 2018. godine, iz Srbije je izvezeno proizvoda od gume i plastike u vrednosti od 937 miliona evra, a ukupan uvoz je iznosio 551 milion evra. Pozitivan spoljnotrgovinski saldo iznosi 386 miliona evra, i to je jedan od retkih sektora koji beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Kada posmatramo samo proizvodnju plastike, uvoz je bio veći. Uvezli smo robu vrednu 795,3 miliona evra, a ukupan izvoz iznosio je 542,9 miliona evra. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,3 odsto ukupne razmene, a drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA.


PROČITAJTE JOŠ:
Jedna kontrola na dve granice između Srbije i Crne Gore

SVAKI DRUGI IZVOZNIK

U SEKTORU plastike posluju 2.054 privredna društva i svako drugo je izvoznik, a skoro svako treće ostvaruje neto suficit u svojoj međunarodnoj trgovini. Plastični proizvodi plasiraju se u 80 različitih zemalja.

- To nije rezultat slučajnosti, već skupa faktora - znanja, tradicije, geopolitičke pozicije, strukture privrede, jeftinije energije - objašnjava Dragan Stevanović. - S obzirom na veliki broj preduzeća koja posluju u ovoj oblasti, na stalan porast industrijske proizvodnje, porast zaposlenih i veće zarade u ovom sektoru u odnosu na republički prosek, ovaj sektor ima značajnu perspektivu i prati globalni trend razvoja ove grane industrije.