PREDUZEĆA u Srbiji uskoro će moći da nauče kako da profitiraju, a istovremeno budu savesni prema životnoj sredini. Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i "CirEkon" osnovali su Akademiju za cirkularnu ekonomiju. Počinje sa radom 27. septembra i trajaće do 22. novembra, ali prijavljivanje počinje već 15. avgusta. Blok nastave koncipirane prevashodno na modelu aktivnih i praktičnih radionica biće održavane petkom i subotom. U fokusu će biti "lanac kreiranja vrednosti" i "životni ciklus proizvoda".

Akademija za cirkularnu ekonomiju je podržala EIT Climate KIC, najveća evropska inicijativa za borbu protiv klimatskih promena kroz tehnologiju i inovacije. Njen cilj je da približi temu, ponudi opcije, alate i metode za implementaciju cirkularne ekonomije u srpska preduzeća.

PROČITAJTE JOŠ - Firme koje brinu o drugima

- Akademija se održava drugu godinu zaredom i prateći rezultate prethodne godine - objašnjava Milan Veselinov, osnivač "CirEkona". - Vidimo veoma svetlu budućnost po pitanju uspeha u edukaciji naših privrednika. Stvarno se trudimo svakog dana da biramo najnovija, ali potvrđena saznanja, metode i tehnike iz sveta i da ih zajedno sa lokalnim, ali više stranim trenerima približimo srpskom tržištu. Zasad je broj ograničen, samo na 30 polaznika, te smo se odlučili da primenimo princip fokusa na privredne grane. Tako ćemo se ove godine fokusirati na grane tekstila i modnu industriju, preradu drveta i proizvodnju nameštaja, auto-industriju u širokom smislu, i proizvodnju hrane, uključujući i poljoprivredu. Naravno, to ne znači da nisu dobrodošli polaznici i iz drugih grana, ali ćemo se primerima iz prakse fokusirati na ove grane.

RADIONICE RADIONICE će biti organizovane u Nišu 27. avgusta, Beogradu 29. avgusta i u Novom Sadu 30. avgusta. Ove radionice su oslobođene kotizacija i organizovane su uz podršku Privredne komore Srbije i stručnost "CirEkona".

Cirkularna ekonomija podrazumeva nove principe poslovanja, a na Akademiji će se modernim principima predavanja polaznicima približiti načini kako da unaprede svoju proizvodnju, proizvode i način na koji predstavljaju svoju ponudu na tržištu.

- "CirEkon" će uvek biti tu da podrži naše polaznike uz ekspertizu, i zajedno sa ostalim trenerima ponudićemo module sistemskog pristupa poslovanju, analizu životnog ciklusa proizvoda, eko-dizajn, regulativne pojedinosti u Srbiji, Evropskoj uniji i Kini - objašnjava Veselinov. - Kroz opcije novih poslovnih modela i načina implementacije cirkularne ekonomije u procese firmi zaokružićemo priču i time osposobiti menadžere i direktore da sagledaju kako mogu unaprediti i osavremeniti svoju ponudu.

Cirkularna ekonomija, kako napominje Veselinov, donosi benefite poput manjih taksa, veći profit, niže troškove za sirovine, vodu i energiju. A, pre svega, znači brigu o sredini u kojoj kupci žive i brigu o samim kupcima. Sve to otvara mnogo načina za novo pozicioniranje brenda i proizvoda.

- Još uvek je tržište otvoreno za ovakav pristup i pametni će brzo uvideti priliku i iskoristiti benefite koji čekaju pionire cirkularne ekonomije - uveren je Veselinov. - CirEkon je spreman da stručno pomogne, dok je PKS spremna da poveže firme sa partnerima i u zemlji i u inostranstvu. Što više čekamo, to su prilike manje, a uskoro se očekuju i promene u politikama i zakonima EU, pa i u Srbiji koje će doneti više namete ukoliko se ne prate principi cirkularne ekonomije. Ono što možemo očekivati je da proizvodi dobiju svoj "ekološki pasoš", da će električni i elektronski uređaji morati da imaju deklaraciju o predviđenom roku operativnosti, proizvodi će ubuduće morati da imaju određeni minimum recikliranih ili reciklabilnih sirovina, itd. Moj savet je - ne dozvolite da vas uhvate nespremne, iskoristite pozitivni talas promena da postanete pioniri na cirkularnom tržištu. To može biti i moto cirkularne ekonomije.

Milan Veselinov, osnivač "CirEkona"

U praksi cirkukarna ekonomsija znači raditi u krug. Znači i manju brigu o otpadu. Reciklaža je deo cirkularne ekonomije, ali je to poslednja opcija. Postoje mnogi logičniji načini za iskorišćenje proizvoda pre nego što se rasparča, samelje ili istopi nazad u plastiku, metal i ostalo.

- "Boing", recimo, prodaje sate letenja, ne prodaje motor za avion - kaže Veselinov. - Oni zadržavaju posed nad motorom i uvek imaju dostupne resurse i tehnologiju u svojim rukama, pri tome znaju tačno gde su im proizvodi, kako i koliko se koriste i daju sebi direktan uvid u kretanje tržišta i mogu da predvide trendove. Pogledajte koja je to prednost samo na bazi informacija koje dobijaju. A sad zamislite konkurenta koji proda motor i zaboravi na njega. Ako vam nije jasno poređenje, dođite na akademiju, sve će biti jasnije.

Kroz promenu poslovnih modela i pristupa tržištu, proizvođači zapravo ne moraju da brinu toliko o otpadu i povećavaju kontrolu nad ciklusom proizvodnje i plasiranja proizvoda na tržištu. Znaju mnogo bolje šta se dešava sa njihovim proizvodom, da li i kako mogu da ga vrate u svoj posed i kako da ga što efikasnije iskoriste maksimalni broj puta. Krajem avgusta u okviru Akademije će se organizovati radionice za preduzeća na kojima će se polaznici upoznati sa životnim ciklusom njihovih proizvoda i daće se osnova ovih novih poslovnih modela. To je dobro mesto da "osetite" da li bi vam ACE odgovarala kao sveobuhvatna ozbiljna forma poslovne edukacije.

- Ne dozvolite da vam cirkularnu ekonomiju predstave kao novi plan upravljanja otpadom - jasan je Veselinov. - Cirkularna ekonomija je potpuni zaokret u poslovanju. Na bolje, na profitabilnije, na zdravije i logičnije. U toj igri moramo biti zajedno, a trenutno pravimo tim. Pridružite se. Ne kažemo da će biti lako, ali će biti svakako profesionalno ispunjujuće, ozbiljno i obećavajuće.

PROČITAJTE JOŠ - Prioritet - smanjenje poreza i doprinosa

SEDIŠTA ZA AUTOMOBILE U NOVOM KRUGU

CIRKULARNA ekonomija se može objasniti na primeru sedišta za automobil. Ono ide na otpad zajedno sa automobilom.

- Uzglavlje i jastuci su 80 odsto u funkciji. Metal je uglavnom netaknut - objašnjava Milan Veselinov. - Mehanizmi rade i nisu se menjali godinama. Da li postoji šansa da mi sa tržišta povučemo ili iskoristimo sve te delove sedišta, ili njegove materijale za istu ili drugu funkciju? Da li možemo da generišemo nove linije prihoda? Sve su to opcije u cirkularnoj ekonomiji.