СИСТЕМИ рециклирања пластике у висококвалитетне палете за нове производе, иновативни бетонски калупи за убрзавање и олакшавање изградње лукобрана, роботи за мужу који кравама препуштају одлуку када и како да се музу, филтери крви који омогућавају лекарима да открију ћелије рака пре него што се тумор лоцира стандардним техникама снимања, аутомобилски сигурносни системи који "виде" опасности на путу...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИНОВАЦИЈА УЧЕНИКА ИЗ КРУШЕВЦА: Са напитком против мамурлука пред Европу

Ово су само неки од 15 европских и светских патената чије је стварање обележило прошлу и почетак ове године. Њихови аутори окупили су се минуле седмице у Бечу где је Европски завод за патенте (ЕПО), чији је члан и Србија, 14. пут прогласио најбоље иноваторе за 2019. годину из целог света. На свечаности у Бечкој градској дворани (Wiener Stadthalle), победницима у пет категорија уручене су награде ЕПО. На овом својеврсном самиту истинских истраживача и инжењера, "Вечерње новости" су биле једини штампани медиј из Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђаци из „Кончара” направили „паметан ауто” (ВИДЕО)

Овај престижни скуп окупља иноваторе из Европе и света који су својим патентима помогли да се унапреде медицина, екологија и технологија, подстакне економија и отвори хиљаде нових радних места. Први пут ове године догодило се да патент једног иноватора победи у две категорије - за животно достигнуће и награду "публике" из целог света која је путем интернета гласала од априла до почетка јуна. Реч је о Маргарити Салас Фалгуерас (81), молекуларној генетичарки, професору Универзитета у Мадриду.

Маргарита Салас Фалгуерас

- Вишедеценијским истраживањем ланаца ДНК осмислила сам бржи, једноставнији и поузданији начин реплицирања, умножавања трагова ДНК - објашњава Маргарити Салас Фалгуерас за "Новости". - Уз помоћ тог патента, чак и најмање количине ДНК постају довољно велике за потпуно геномско тестирање које је врло прецизно и готово непогрешиво. Осим у медицинским лабораторијама за испитивање пацијената оболелих од рака, што ми је много важно, мој изум се сада користи и у археолошким истраживањима, као и у криминалистици за форензичка испитивања.

Посебну пажњу научника и инжењера, изазвао је и патент тима истраживача из Израела, који предводи Амон Шашуа, професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму. Њихов тим у Бечу је представљао др Гидеон Штајн.

- Наш патент смо назвали "мобилно око" - каже Штајн за наш лист. - Реч је о напредном систему који је од велике помоћи возачима, ма колико да је њихово возило старо. Наш сигурносни систем поставља се на аутомобил, а користи један фото-апарат и софтвер за препознавање слика. То омогућава аутомобилима да "виде", реагују и упозоре возача на опасности на путу.

Клаус Фиштингер и Манфред Хакл Фото Том Мауер

САРАДЊА СА СРБИЈОМ

У КАТЕГОРИЈИ "Индустријски патенти" победили су Клаус Фиштингер и Манфред Хакл из Аустрије. Они су развили специјалан систем рециклирања који све врсте отпадне пластике могу претворити у висококвалитетне палете за паковање нових производа.

- Широм света, око 6.000 машина са нашим патентом производи више од 14,5 милиона тона палета годишње - каже Фиштингер. - Неколико их има и у Србији, јер смо врло брзо отпочели сарадњу и са фабрикама у вашој земљи. Засад највише сарађујемо са српским произвођачима ПЕТ амбалаже, али очекујемо да ће се сарадња проширити.