AKO u Sirigu, selu nedaleko od Novog Sada, potražite Dragana Rodića (55), ovčara, samo mali broj njegovih bliskih prijatelja moći će da vas uputi na pravu adresu. Ali ako pitate za Rodića, muzičara, harmonikaša i begešara, svi će znati gde je njegova kuća. Ovaj domaćin je poslednjih desetak godina na putu da uspesima u ovčarstvu pomuti slavu koju je stekao kao čovek sa estrade.

U ovčarstvo je, objašnjava naš neobični sagovornik, ušao da bi ispunio želju koju gaji još od detinjstva, kada je posećivao dedu i babu u Velikom Očijevu, selu kod Drvara u Bosni. Oni su, naravno, imali ovce.

PROČITAJTE JOŠ - Naša ovca kao iz Francuske

Sada i njihov naslednik ima stado od šezdesetak grla. Iz tog malog stada je i aktuelni šampion Novosadskog sajma - ovan Debeli, težak više od 160 kilograma.

- Naravno da sam još kao dete tokom raspusta koji sam provodio kod deke i bake trčkarao za ovcama i čuvao ih, i to mi se veoma dopalo - priča Rodić dok nas uvodi u adaptirane svinjce, gde su sada mesto našle ovce, i to ne bilo kakve, nego vrhunske, rase virtemberg. - Kasnije me životni put odveo do poziva metalostrugara, do rada u fabrici, a potom i do gajenja svinja. Uz to, već 39 godina tu je i harmonika, a njoj se "pridružio" i begeš - kontrabas. Ovce su, silom prilika, morale da sačekaju.

U Rodićev život ovce su ušle posle turbulentnih devedesetih godina sada već prošlog veka, kada se pokazalo da u uslovima krize i nesigurnosti gajenje svinja ne donosi profit.

PROČITAJTE JOŠ - Omerovićeva farma od preko 500 ovaca

- Okrenuo sam se ovcama pre desetak godina, pošto sam se setio kako reči starih ljudi u Bosni - da su ovce za novce, i nisam se pokajao - priseća se Rodić. - Tada sam od kredita pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede kupio prvih dvadesetak ovaca i jednog ovna. I tako je sve počelo. Kredit sam vratio prodajom jagnjadi, pa su se ovce same isplatile. Kasnije mi je samo preostalo da umnožavam stado. Sada imam 41 ovcu plotkinju, dvadesetak jaganjaca i tri ovna različitih krvih linija. Najbolji je, naravno, moj Debeli, koji mi je ove godine doneo titilu sa Sajma.

KAKAV DEDA, TAKAV UNUK
RODIĆ ponosno ističe kako je uvek u životu imao podršku porodice, ali mu je sada najdraža ona koju dobija od šestogodišnjeg unuka koji je poneo njegovo ime. - Unuk Dragan voli muziku, ali i ovce, kao i ja - ne krije ponos deda. - Nadam se da će ubrzo u muzičku školu, a ovčarstvu ću ga ja naučiti.

Ovaj neobični ovčar, dok obilazimo tor pored kojeg je vezan nezaobilazni pratilac ovaca - šarplaninac, priča o tome da i dalje ne teži velikom stadu.

- Mnogi su se na sajmu čudili kako to da iz tako malog stada imam šampiona, a još više su bili iznenađeni kada su čuli da je jagnje iz mog stada, koje sam svojevremeno poklonio kolegi takođe bilo šampionski ovan - ponosan je Rodić. - A stvar je jednostavna - slušao sam stručnjake i iskusnije kolege i primenjivao njihova znanja. I dalje učim, a cilj mi je da stado uvećam na 120 grla i da ga iselim na neki salaš u okolini. Kada to postignem, onda ću da održavam njihov kvalitet i da prodajem priplodnu jagnjad.

Dragan Rodić i ovan Debeli Foto D. Dozet


OD OVČARSTVA MOŽE DA SE ŽIVI

RODIĆ kaže kako se trudi da što manje prodaje žensku jagnjad, pošto ih ostavlja za svoje stado.

PROČITAJTE JOŠ - Gaje svinje, ovce i zečeve

- Od ovčarstva se može živeti, samo se treba čuvati gubitaka - jasan je Rodić. - Priplodno grlo, staro najviše pola godine, prodajem za 200 do 250 evra. Jagnjad za klanje su trenutno od 300 do 350 dinara po kilogramu. Tako da novca ima.


HRANU ZA STADO DOBIJA RAZMENOM

NAJVEĆI deo hrane za svoje stado naš sagovornik kupuje ili nabavlja razmenom. Trenutno obrađuje oko dva hektara oranica, koje je u zakup uzeo od države, po povlašćenim uslovima.

- Nadam se da ću sledeće godine dobiti još dva hektara - kaže Rodić. - Tada će mi biti još lakše. Za obradu zemlje se takođe snalazim, jer ovčije đubrivo, visokog kvaliteta, menjam za uslugu obrade zemlje, ili za hranu za ovce.