VEĆ 14. godinu, na inicijativu Asocijacije "Vezirac" na istoimenom brdu između Petrovaradina i Sremskih Karlovaca svakog 5. avgusta obeležava se čuvena petrovaradinska bitka u kojoj je hrišćanska vojska predvođena austrijskim princom Eugenom Savojskim 1716. godine porazila otomanske ratnike, predvođene velikim vezirom Damadom Ali-pašom.

Obeležavanje 302. godišnjice bitke ovih dana, bilo je prilika za predsednika Asocijacije "Vezirac" Petra Mudrog da ponovo pokrene ideju koja je doživela fijasko u našoj javnosti pre deset godina - da se pored spomenika Savojskom, podigne i spomen-obeležje poginulim turskim ratnicima. Prvo te vrste u Srbiji.

- Naša ideja je da se turskim ratnicima, a poginulo je njih oko 20.000, na ovom prostoru napravi memorijalni park sa spomenikom - kaže Mudri. - Vreme je da to uradimo. Odnosi Srbije i Turske su u poslednje vreme izdignuti na visok prijateljski nivo i ja sam iskoristio priliku da ovu ideju predložim predsedniku Erdoganu tokom njegove prošlogodišnje posete Beogradu.

Pročitajte još - Turci opet dele Srbe

Mudri dodaje da takvi spomenici poslednjih godina niču u "osvešćenoj i savremenoj Evropi koja gleda u budućnost, a ne u prošlost". Podseća da su zajednička mađarsko-turska obeležja podignuta u Sigetvaru i u Mohaču, a memorijalni kompleks postoji i na Galipolju.

Inicijativu za spomen-park Mudri će narednih meseci proslediti najpre resornom republičkom ministarstvu, a zatim i lokalnim vlastima.

Upitan da li je u potencijalnom spomen-parku predviđen i spomenik Srbima koji su pod komandom Savojskog u velikom broju, zajedno sa ostalim hrišćanima, položili živote za novu Evropu, Mudri smatra da je to nepotrebno, jer spomenik Savojskom podrazumeva sve hrišćane, među kojima je osim Srba, bilo i pripadnika drugih naroda koji žive danas u Vojvodini.

Spomenik hrišćanima na Vezircu, Foto D. Dozet

Potpuno drugačijeg je mišljenja istoričar Žarko Dimić, koji smatra da ukoliko Turci koji su izginuli u gubitničkom ratu treba da dobiju spomenik na tlu Srbije, morali bi i Srbi. Tim pre, što na austrougarskom spomeniku Savojskom iz 1902. godine nema nijednog srpskog imena, nijednog ćiriličkog slova.

Podseća ovaj istoričar i da je prema istorijskim faktima samo u Velikom bečkom ratu (1683-1690) izginula polovina ukupnog broja Srba.

- Mi smo zajedno sa drugim hrišćanskim narodima gradili tu novu Evropu. Jednom jedinicom komandovao je srpski podvojvoda Jovan Monasterlija, a Savojski je u izveštaju caru Leopoldu hvalio hrabrost srpskih vojnika. Ali naš doprinos se danas slabo i gotovo nigde ne pominje. Što je najcrnje, ne pominjemo ga ni mi sami - kategoričan je sagovornik Novosti.

Žarko Dimić, Foto D. Dozet

AMBASADOR

GODINE 2008. gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić obećao je tadašnjem turskom ambasadoru Suha Umaru da će na Vezircu biti podignut spomenik poginulim otomanskim vojnicima. Pošto je ideja naišla na veoma negativan odjek u našoj javnosti, ambasador je odbio da prisustvuje obeležavanju 293. godišnjice bitke na Vezircu.